Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ede wil standplaatsenbeleid voedselkramen actualiseren

1 december 2020 om 14:15 Politiek

EDE Oliebollen- en viskramen hebben veel vaste klanten, stelt het college in een ‘nadere regel standplaatsen Ede’. Zij zorgen voor verlevendiging van de winkelcentra. ,,Op diverse locaties in de stad, de dorpen en het buitengebied zijn al sinds jaar en dag standplaatsen te vinden: vis, oliebollen, brood etc. De meeste standplaatshouders staan al jaren op vaste plekken. Voor individuele standplaatsen geldt dat er verschillen zijn in typen vergunning en de geldigheidsduur. Daarnaast zijn de locaties niet eenduidig vastgelegd en is het voor nieuwe toetreders onduidelijk welke mogelijkheden er zijn.”

Gerard van Wijk

,,Samen met veranderende landelijke en Europese regelgeving heeft dit geleid tot de wens een accuraat en actueel standplaatsenbeleid te realiseren, waarbij duidelijk is waar en wanneer standplaatsen kunnen worden ingenomen en waarbij de vergunningverlening transparant is.” De nu aan de gemeenteraad voorgestelde nadere regel bepaalt waar standplaatsen, regulier en seizoen, in de toekomst kunnen staan, hoe de verdeling van de vergunningen plaatsvindt en welke overgangsbepalingen voor bestaande vergunninghouders gelden. ,,Met schaarse rechten moet de gemeentelijke overheid zorgvuldig omgaan.”

Er is wel sprake van opgebouwde rechten en verwachtingen bij bestaande vergunninghouders ,,en de ontstane willekeur als gevolg van het gebrekkige beleid tot nu toe.” Zo wilde de gemeente Vlaardingen de oliebollenkraam weg hebben van de plek waar hij al twintig jaar staat. Hij zou een sta in de weg zijn bij de ingang van een winkelpassage. De eigenaar van de oliebollenkraam stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk. Na twintig jaar zomaar de staplek uitwissen, dat kan niet, vond de rechter. Bovendien zijn de openbare orde en veiligheid niet in het geding. 

Het aanwijzingsbesluit standplaatslocaties laat zien dat er 18 reguliere locaties zijn in Bennekom, Ederveen, Harskamp, Lunteren, Otterlo en Wekerom samen, alsmede een vijftal seizoenlocaties in Bennekom, Deelen, Ede buitengebied en Ede Stad. Er zijn een aantal belangrijke uitgangspunten in het beleid, zoals onder andere dat reguliere standplaatslocaties maximaal drie dagen per week mogen worden ingenomen. Seizoenstandplaatsen mogen maximaal vier maanden aaneensluitend worden ingenomen en er zijn geen mogelijkheden voor tijdelijke zuiver commerciële standplaatsen. Voor iedere standplaatslocatie vindt een openbare inschrijving per locatie en dag plaats. Nieuwe vergunningen worden voor de duur van 15 jaar verstrekt. ,,Dit is een bewezen termijn waarop investeringen kunnen worden terugverdiend.” 

Voor bestaande vergunninghouders geldt dat bestaande rechten worden gerespecteerd, bijvoorbeeld dat een bestaande locatie nu meer dan drie dagen wordt ingenomen. De liefhebbers van oliebollen en vis kunnen de kramen dus blindelings blijven vinden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie