Afbeelding
Pixabay

Betere samenwerking voor extra aandacht op school na huiselijk geweld

1 december 2020 om 15:50 Onderwijs

EDE Politie, leerplicht en basisscholen in de regio West Veluwe Vallei gaan nog beter samenwerken om kinderen die thuis geweld meemaken te ondersteunen. Deze nieuwe werkwijze, die ‘Handle with Care’ heet, zorgt er volgens de gemeente voor dat informatie vanuit de verschillende partijen eerder en beter gedeeld wordt in het belang van het kind.  

De gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel, die gezamenlijk de regio West Veluwe Vallei vormen, gaan als eerste regio in Nederland starten met deze methode. Er zijn 131 scholen die zich hebben aangesloten bij de werkwijze Handle With Care. ,,Een mooi resultaat waarmee we in de toekomst veel kinderen beter kunnen ondersteunen als zij in aanraking zijn gekomen met geweld”, aldus de gemeente Ede in een persbericht.

De politie geeft in de werkwijze na een incident met geweld aan school door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten kunnen hun leerlingen zo beter steunen, bijvoorbeeld door niet bestraffend te reageren op huiswerk dat niet af is, of met wat extra aandacht. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien. Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Nu weten leerkrachten vaak niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt.

Leon Meijer; ,,Kinderen brengen veel tijd door op school, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes en de juf of meester. Dit is naast hun eigen huis een vertrouwde omgeving.”, zegt wethouder Leon Meijer. ,,Als kinderen thuis geweld meemaken, is het fijn dat door een goede samenwerking de juf of meester even wat extra aandacht kan geven aan het kind. Ik ben dan ook blij dat alle scholen in Ede hieraan meewerken.”

VEERKRACHT Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. Augeo-directeur Mariëlle Dekker: ,,Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is. Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken.”

Handle with Care maakt deel uit van het actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie