Astrid heeft het naar haar zin in de keuken van De Meerpaal. ,,Ik wil graag iets betekenen voor andere mensen."
Astrid heeft het naar haar zin in de keuken van De Meerpaal. ,,Ik wil graag iets betekenen voor andere mensen." Eetbaar Ede

Peter en Astrid koken in De Meerpaal: ‘Voor veel mensen is deze ontmoetingsplek belangrijk’

18 december 2020 om 11:00 Maatschappelijk

EDE Peter en Astrid zorgen samen voor de (afhaal)maaltijden in Buurthuis De Meerpaal. Ouderen uit de wijk maken hier graag gebruik van. Peter is de kok bij Buurthuis De Meerpaal en Astrid is koksassistent. Twee keer per week, op dinsdag en op vrijdag, koken ze samen voor ongeveer 30 mensen een verse afhaalmaaltijd. Voordat er coronamaatregelen waren, kookten ze de maaltijden voor de Open Eettafel.

Afhaalmaaltijden koken voor 30 mensen, hoe pak je dan aan? Peter: ,,Wij bedenken de menu’s, vaak ook samen met de bezoekers, en ik doe de boodschappen. De afhaalmaaltijden koken we dan ’s ochtends. Tussen half vijf en half zes kunnen mensen ze ophalen. We geven ze mee in een speciale verpakking, die mensen zelf in de magnetron kunnen zetten.”

Astrid: ,,Samen eten aan tafel is natuurlijk veel gezelliger, maar toch is het afhalen ook wel een moment om even bij te praten. Mensen praten met elkaar op straat, ze maken met ons een praatje. We merken ook wel dat sommige mensen wat eerder komen of juist wat later zodat ze nog even een praatje kunnen maken. Iedereen gaat dan met z’n bakje naar huis en warmt het daar zelf op.”

MAALTIJDEN Een groep van gemiddeld ongeveer 30 personen komt twee keer per week een maaltijd halen, maar het hangt sterk af van het menu. Peter: ,,Bijzondere en internationale maaltijden wordt meer op ingeschreven. Er wordt wel af en toe gevraagd om ‘Hollandse pot’, maar dan zijn er soms maar 19 of 20 mensen die zich inschrijven. Dingen die mensen voor zichzelf niet snel maken, zoals stoofvlees of stamppot, is dan wel weer populair. Als we iets bijzonders maken, komen er wel 55 tot 60 mensen. We maken van alles wat, de ene keer komen er meer mensen op af dan de andere keer.”

Samen eten aan tafel is natuurlijk veel gezelliger, maar toch is het afhalen ook wel een moment om even bij te praten

OPEN EETTAFEL Als er geen coronamaatregelen zijn organiseert Buurthuis De Meerpaal twee keer per week een Open Eettafel, daar komen dan zo’n 40 tot 45 mensen op af. Peter: ,,We zorgen bij de Open Eettafel dat om 18.00 het eten klaar staat, rond 19.15 is het dan afgelopen. Mensen krijgen drie gangen en koffie of thee na. Daarvoor betalen ze 6 euro, dat is kostendekkend.”

Astrid: ,,Bij de Open Eettafel maken we het een beetje gezellig, de tafel wordt gedekt, iemand steekt de waxinelichtjes aan en mensen komen dan echt voor de gezelligheid. Normaal aten we zelf ook mee aan tafel en maakten we met iedereen even een praatje, dat is natuurlijk leuker. Het contact is minder nu, we werken ook met minder mensen. Normaal gesproken is er nog iemand die de tafel dekt, iemand die afwast, iemand die de kaarsjes aansteekt, dat is nu allemaal niet nodig.”

BEZOEKERS De groep die langskomt voor de maaltijden bestaat voor ongeveer zeventig procent uit ouderen, evenveel mannen als vrouwen, en veel alleenstaanden. Er zijn ook wel wat jongere mensen die komen afhalen of eten. Astrid: ,,We horen regelmatig dat mensen niet of bijna niet zelf koken. Die halen dan een dagje een piepmaaltijd of eten brood. Van de 80+ doelgroep heb ik wel de indruk dat ze vaak nog zelf koken, van de iets jongere, rond de 70, hoor ik wat vaker dat ze iets halen, maar helemaal precies weten we dat natuurlijk niet. De groep is redelijk vast, soms komen er wat bij, soms vallen er wat af. Hier tegenover staat een seniorenflat, daar komen ook veel bezoekers vandaan.”

Stoofvlees, stamppot en ook internationale maaltijden zijn populair

CORONA Waarom hebben jullie ervoor gekozen om afhaalmaaltijden aan te bieden? Peter: ,,We hebben er voor gekozen om geen Open Eettafel te doen tijdens de coronaperiode. We doen dat omdat we geen mensen teleur willen stellen. Het is een redelijk vaste groep mensen die komt eten en we vonden het vervelend om sommige mensen wel en anderen niet toe te laten. Met 1,5 meter afstand kunnen er maximaal 35 personen in, een deel in de achterzaal en een deel in de voorzaal. Dat is ook veel minder gezellig. We hebben gekozen voor afhaalmaaltijden. Nu kan in ieder geval iedereen die dat wil eten afhalen en hoeven wij geen mensen teleur te stellen.”

BUURTBUFFET Hoe gaat het met jullie project om voedselverspilling tegen te gaan? Peter: ,,Begin 2020 zijn we begonnen met het buurtbuffet. Dat zijn we begonnen omdat we een samenwerking hadden met Jumbo supermarkten. De producten die zij over hadden kregen wij om een maaltijd mee te koken. We boden dat aan in een buffet waarbij mensen niet van te voren wisten wat ze te eten kregen. Bij het buurtbuffet kregen mensen twee gangen voor 5 euro. Op dit moment is de samenwerking met Jumbo helaas gestopt. Zoals veel andere supermarkten verkopen ze nu veel meer producten met korting tegen verspilling. Als de coronamaatregelen weer stoppen, gaan we kijken wat we er mee doen.”

Het sociale aspect is heel leuk, altijd blije gezichten, mensen zijn blij om ons en elkaar te zien

EENS EEN KOK, ALTIJD EEN KOK Peter, hoe ben je als kok bij de Meerpaal terecht gekomen? ,,Ik ben kok, ik ben begonnen als kok en heb jarenlang als kok gewerkt, eerst in een restaurant en later in een instelling, de Gelderhorst. Later in mijn carriere ben ik ook andere dingen gaan doen. Ik werkte als teamleider en accountmanager in een cateringbedrijf. Maar eens een kok, altijd een kok. Toen ik door een reorganisatie mijn baan kwijt was en later ook nog afgekeurd werd, wilde ik toch nog wat blijven doen. Bij de Meerpaal ben ik echt bij toeval terecht gekomen. Ik werk al jaren als vrijwilliger bij het stembureau en vorig jaar werd ik ingedeeld bij De Meerpaal. Dat was toevallig op een donderdag en ze waren aan het koken voor de Open Eettafel. Dan ga je natuurlijk even kijken en praten met de gastvrouwen. Zo hoorde ik dat Jules van Slooten, die daar toen kok was, wilde stoppen. Ik ben mee gaan draaien en het klikte wel met de mensen hier, toen ben ik hier gaan koken.”

,,Wat fijn is aan het werken hier, is dat ik het op mijn eigen manier kan doen en op mijn eigen tempo. Maar het belangrijkste aan het werken hier vind ik het contact met de mensen. Als je veel thuis bent, word je wereldje toch wel klein en de mens is een sociaal dier.”

BIJLEREN IN DE KEUKEN Astrid werkt al langer in De Meerpaal. Eerst met Jules als kok, nu met Peter. ,,Ik woon hier aan de overkant in de seniorenwoningen. Ik hoorde ze daar praten over een vacature om te helpen in de keuken. Ik heb gesolliciteerd maar dacht dat ik nooit zou worden aangenomen, maar toch wel.”

Astrid is weduwe en haar dochter woont op zichzelf. ,,Het werk bij Buurthuis De Meerpaal is voor mij een mooie afleiding, anders ben ik wel heel veel dagen thuis. Ik wil ook graag iets betekenen voor andere mensen. Voor veel mensen is deze ontmoetingsplek belangrijk. Het sociale aspect is heel leuk, altijd blije gezichten, mensen zijn blij om ons en elkaar te zien. Het contact met mensen is een belangrijk onderdeel maar het leukste vind ik nu toch wel het koken zelf. Peter en ik zijn inmiddels echt goed op elkaar ingespeeld. We kunnen goed samenwerken. We zijn nu maar met z’n tweeën in de keuken en dat geeft mij de ruimte om allemaal nieuwe dingen te doen in de keuken en veel bij te leren, dat vind ik erg leuk.”

Wil je ook een keer een maaltijd van Peter en Astrid proberen? Op de website van Buurthuis De Meerpaal kunnen mensen zich inschrijven voor een maaltijd meerpaalede.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie