Afbeelding
Jongerenraad Ede

Edese jongerenraad buigt zich over eenzaamheid en geldproblemen

7 december 2020 om 13:48 Maatschappelijk

EDE De Jongerenraad Ede gaat zich de komende tijd bezighouden met de toegankelijkheid van steunorganisaties voor jongeren. Weten jongeren wat de mogelijkheden zijn en weten zij de weg te vinden? ,,Op deze manier hopen wij dat jongeren gemakkelijker de weg kunnen vinden naar de juiste plek als zij problemen hebben met eenzaamheid, geld, mentale gezondheid en andere thema’s”, zegt voorzitter Ümmünur Özel van de Jongerenraad.

Gerard van Wijk

De Jongerenraad presenteert zich als een platform voor en door jongeren. Gevraagd en ongevraagd krijgen college en gemeenteraad advies over actuele zaken. Evenals andere organisaties heeft de Jongerenraad bij het uitvoeren van activiteiten afgelopen jaar last gehad van corona. 

,,Toen de regels omtrent het coronavirus het toelieten zijn wij aan het begin van het seizoen bijeengekomen voor een fysieke vergadering. Nu zijn we al enkele maanden online aan het vergaderen. We gaan uiteraard door met het geven van adviezen, maar dan in een online variant. Ook hebben we een online open bijeenkomst gehouden voor jongeren in de gemeente Ede, hier is ook burgemeester René Verhulst bij aanwezig geweest om vragen te beantwoorden.”

EENZAAMHEID Concrete resultaten van het onderzoek naar de vraag of jongeren de weg weten te vinden naar steunorganisaties, zijn er volgens Özel ,,helaas nog niet, maar wij focussen ons op thema’s als eenzaamheid, ontslag en werkloosheid en achterstanden op scholen gedurende deze coronatijd.” 

Volgens de meest recente gegevens heeft de gemeente Ede tegen de 22.000 jongeren, van nul tot 25 jaar. ,,Wat vinden zij belangrijk en hoe voelen zij zich binnen de gemeente? Wij gaan het gesprek aan met jongeren, proberen dit onder de aandacht te brengen en maken plannen, samen met de gemeenteraad en andere organisaties.”

BRUG De Jongerenraad bestaat op dit moment uit zestien jongeren uit alle delen van de gemeente. ,,Wij houden ons bezig met onder meer vragen als de mentale gezondheid van jongeren, waar zij terecht kunnen als ze hulp nodig hebben, hoe het coronavirus de jongeren in Ede raakt, of ze hun werk behouden of verloren hebben, of ze moeite hebben op school. Hierover gaan we in gesprek met de jongeren zelf en met de gemeente die graag met ons meedenkt, zodat er actie kan worden ondernomen. Als de mogelijkheden er zijn, zijn we ook betrokken bij het organiseren van evenementen, zoals de openluchtbioscoop, een nieuwjaarsborrel en verschillende activiteiten. Op deze manier proberen we Ede leuker en beter te maken voor jongeren.”

,,Wij proberen een brug te slaan tussen de Edese jongeren en de gemeente. Samen met andere jongeren- en belangenorganisaties, zoals Astrant, werkt de Jongerenraad om met jongeren in gesprek te gaan en te achterhalen wat wij voor hen kunnen betekenen”, aldus Özel. 

STEENTJE BIJDRAGEN Joep (22) is ruim drie jaar lid van de Jongerenraad en vindt met name de veelzijdigheid interessant. ,,Allerlei thema’s die jongeren aan gaan, komen aan bod, van straatverlichting tot jeugdzorg, van sportveldjes tot onderwijs.” Rick (21) is ruim één jaar lid en vindt het fijn dat hij daardoor beter op de hoogte is van wat er speelt in de gemeente. ,,Hierdoor kan ik meer betrokken zijn en mijn steentje bijdragen.” Ümmünur (20) heeft veel geleerd in de afgelopen drie jaar en heeft nieuwe mensen leren kennen en mogen meewerken aan leuke projecten.

De enthousiaste leden van de Jongerenraad roepen iedere jongere tussen 15 en 25 jaar op om ook lid te worden. ,,De Jongerenraad is niet alleen een mooie kans om andere jongeren te leren kennen en je netwerk uit te breiden, maar ook om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen.” Wie een tip heeft of een vergadering wil bijwonen kan mailen naar jongerenraad@ede.nl of een bericht achterlaten op Instagram (@jongerenraadede0318), Facebook (Jongerenraad Ede) of Twitter (Jongerenraad Ede).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie