Afbeelding
SLG

Bewoners Wekerom en Otterlo planten streekeigen groen in buitengebied

7 december 2020 om 14:20 Natuur en milieu

WEKEROM/OTTERLO Bewoners uit het buitengebied van Wekerom en Otterlo planten binnenkort circa 16.000 struiken en 800 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan Wekerom en Otterlo in het Groen, een beplantingsproject van Belangenvereniging Wekerom, Otterlo’s Belang, de gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 12 december bij een speciaal daarvoor ingerichte drive-through. 

Ruim 85 deelnemers ontvangen tijdens de uitdeeldag hun beplanting. Zij gaan aan de slag met inheemse struiken, zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en de Gelderse roos. Daarnaast gaan er ook nog laan-, knot- en/of hoogstamfruitbomen op hun eigen terrein de grond in. 

De uitdeeldag begint om 8.30 uur op het terrein van de Van de Haar Groep aan de Matenweg (tegenover huisnummer 1) in Wekerom. Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen gezamenlijke uitdeeldag georganiseerd. In plaats daarvan is er een speciaal daarvoor ingerichte drive-through. Hierbij worden de deelnemers in tijdvakken ingedeeld. Ze blijven in de auto zitten terwijl medewerkers van de Van de Haar groep, gemeente Ede en SLG de bomen en struiken op gepaste afstand opladen.

ANIMO Voor het beplantingsproject Wekerom en Otterlo in het Groen is veel animo, aldus de organisatie. Bewoners in het buitengebied kregen een uitnodiging per post om deel te nemen aan een voorlichtingsavond om zo kennis op te doen over het landschap waarin ze wonen. Met een handreiking konden ze vervolgens zelf aan de slag om een plan te maken of ze konden zich aanmelden voor een veldbezoek op het erf. 

De uitvoering van dit project is in handen van de landschapsbeheerders van de gemeente Ede en SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. ,,Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruikmaken van gunstige subsidiemogelijkheden”, aldus de organisatie. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie