Afbeelding
Henny Jansen

Bonte ekster siert inmiddels honderd woningen in Ede

14 december 2020 om 11:30 Podiumkunsten

EDE ,,Ik vond een veer van een ekster. Toen ik goed ging kijken, zag ik pas hoeveel meer tinten dan zwart, wit en blauw het bevatte. Ik besloot als liefhebber van street-art een vogel te plaatsen in de publieke ruimte. Via Facebook begon het te lopen. Af en toe is het een dagtaak”, vertelt Xander van Soelen. Op de gevel van Roseboomlaan 68 plaatste de Edenaar vrijdag zijn honderdste ekster, maar nog dezelfde middag volgden elders de exemplaren 101, 102 en 103. 

Henny Jansen

,,Ik ben een groot liefhebber van graffiti”, vertelt Van Soelen. ,,Ik ben er zo’n acht jaar geleden mee begonnen. Ja, het klopt dat kunstenaars op deze manier aandacht vragen. Ze vinden het natuurlijk mooi wanneer ze een eigen ‘tag’ terugzien op een gevel, elektriciteitshuisje of viaduct. Je gaat op die wijze ook de werken van anderen herkennen. Je laat eigenlijk je identiteit achter. “

Xander van Soelen vertelt dat het bijna allemaal zzp’ers zijn. De gevel van jongerencentrum Astrant op het Kuiperplein, waarbij hij nauw betrokken is, geldt als voorbeeld. ,,Dat is aangebracht door een bedrijf uit Eindhoven, Studio Giftig.”

 KINDERSPEL ,,Ik krijg persoonlijk ook opdrachten van bedrijven. Zo is mijn graffiti te vinden bij de Edese schietvereniging en de motorclub aan de Horsterweg. Mede daardoor is het balletje in Ede wel gaan rollen. Maar het is nog kinderspel in vergelijking met sommige andere steden. Ik maakte bijvoorbeeld eens een rondleiding van tweeënhalf uur in Breda mee. Geweldig wat daar allemaal te zien was.”

,,Particulieren willen het natuurlijk ook graag in hun woning. Vaak krijg je dan echter toespelingen van ‘maak eens een mooi muurtje voor me, dan kun je je uitleven’. Met andere woorden, het moet dus gratis, haha.”

BANKSY Wereldwijd gebeurt er volgens de 33-jarige Xander van Soelen ook het een en ander. ,,Afgelopen weekend nog in Engeland. In Bristol stond een huis te koop. Nadat op het pand een muurschildering van graffitikunstenaar Banksy werd aangebracht, steeg het pand zo in waarde, dat het even niet meer voor overname beschikbaar is. Geweldig toch?”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie