Politiechef Peter van den Berg van de Edese politie.
Politiechef Peter van den Berg van de Edese politie. Danny van Zeggelaar

Politiechef: 'Veiligheid in Ede omhoog'

24 maart 2018 om 07:28 lokaal

EDE Edenaren voelen zich de laatste jaren steeds veiliger, blijkt uit de Veiligheidsmonitor. De Edese politiechef Peter van den Berg herkent die cijfers. ,,Het gaat goed, maar we zien wel verschuivingen."

Danny van Zeggelaar

Uit de onlangs gepresenteerde Veiligheidsmonitor bleek dat de ervaren onveiligheidsgevoelens bij Edenaren verder zijn gedaald. Volgens politiechef Peter van den Berg helemaal geen gekke uitkomst. ,,De veiligheid neemt toe, dat is een trend die je al jaren ziet", zegt hij. ,,De criminaliteitsvormen waar mensen het meeste last van hebben, dus inbraken, geweld, mishandelingen, overvallen, die nemen af, ten opzichte van een jaar of 6-7 geleden."

VEILIG JAAR Het was vorig jaar dan ook een best veilig jaar. Een groot thema wat even speelde, was een golf aan fietsendiefstallen rond station Ede-Wageningen. Een vervijfvoudiging zelfs. ,,Drie van die gasten zijn na ons onderzoek aangehouden en hebben straf gehad. Toen zag je het aantal diefstallen fors dalen."

Maar er is een meer. ,,Er zijn best wat zorgwekkende ontwikkelingen", zegt Van den Berg. ,,Cybercrime, van een simpele Marktplaats-oplichting tot aan hacken. En de opkomst van de zware georganiseerde criminaliteit. De afgelopen twee maanden hebben we in Ede al op vier plekken een drugslab opgerold of een opslaglocatie voor de productie van verdovende middelen. We zien niet een trend dat dat steeds meer naar deze plek komt, zoals in Noord-Brabant, maar het is wel een fenomeen dat we goed in de gaten moeten houden." Van den Berg waarschuwt mensen in de gemeente met panden, schuren of loodsen dan ook. ,,Als je benaderd wordt en je vertrouwt het niet: ga nooit met ze in zee. Je komt bij ze in de tang en niet meer van ze af. Criminele bendes schuwen het geweld niet."

ONDERMIJNING Veel aandacht is er bij de politie, zowel landelijk als in Ede, voor het fenomeen ondermijning. De onderwereld die zich mengt met de bovenwereld. ,,Dat speelt overal, ook in Ede", zegt Van den Berg resoluut. ,,Heel klassiek is het witwassen van geld. Iedereen kent het wel: een winkel of café waar nooit iemand kom en toch al lang bestaat. Of iemand met een hele dure auto, zonder dat er legale inkomsten zijn." De politie werkt samen met de gemeente en de omgevingsdienst om dat aan te pakken, maar kan het niet alleen. ,,We zijn heel afhankelijk van signalen. Soms zien we zelf iets, maar mensen die zoiets tegenkomen kunnen dat ook bij ons melden."

Voor dit jaar ligt de prioriteit van de politie op woninginbraken, de verkeersveiligheid in het buitengebied, jeugdoverlast- en criminaliteit en overlast door mensen met verward gedrag. Over dat laatste zegt Van den Berg dat de samenleving mensen die zich anders gedragen soms maar moet laten.

,,De huidige maatschappij biedt minder ruimte voor mensen met afwijkend gedrag. We moeten oppassen dat we mensen met verward gedrag niet te snel stigmatiseren. En ja, er zijn zeker mensen die hulp moeten hebben. Maar er zijn ook mensen die zich wat gek gedragen, maar volstrekt onschuldig zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie