BIT stapt naar rechter om Wiv van tafel te vegen

23 maart 2018 om 16:51 Nieuws Deel je nieuws

Ede, 23 maart 2018 – Gisteren hebben stemgerechtigden hun mening gegeven over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De voorlopige uitslag laat zien dat de tegenstanders van de inlichtingenwet het referendum erover nipt hebben gewonnen. Zo is 48,9 procent van de Nederlanders tegen deze wet. Datacenter BIT stapt bij het onveranderd doorvoeren van de wet alsnog naar de rechter om de 'sleepwet' ongeldig te laten verklaren. Dit doet de organisatie samen met de coalitie die onder andere bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van strafrechtadvocaten.

BIT is verheugd dat de meerderheid van de stemgerechtigden tegen de Wiv is. Gezien het om een raadgevend referendum gaat, kan en mag de politiek de uitslag negeren en treedt de wet wellicht alsnog (onaangepast) in werking. In dit geval gaat BIT naar de rechter. (Een deel van) de coalitie wil graag amendementen toevoegen op enkele onderdelen van de Wiv in een (te verwachten) Kamerdebat.

Alex Bik, CTO bij BIT: "De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties brengen hun IT liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse IT-sector. De IT- en datacentersector vormen inmiddels de derde mainport van Nederland en zijn goed voor een gigantisch aantal banen. Daar moeten we gebruik van maken in plaats van afbreuk aan doen. Al eerder slaagden wij erin  om de bewaarplicht communicatiegegevens van tafel te vegen. Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie