,,Tussen het riet in het Binnenveld trof ik een waterral, een soort slank waterhoentje.''
,,Tussen het riet in het Binnenveld trof ik een waterral, een soort slank waterhoentje.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Vogels in het riet soms als speld in hooiberg’

16 december 2020 om 13:27 Natuur en milieu

EDE Toen mijn passie voor de natuur begon, inmiddels ruim twintig jaar geleden, had ik zo mijn vaste plekken om erop uit te gaan. Regelmatig liep ik met mijn verrekijker door de Edese bossen en in weekenden en vrije dagen was ik vaste bezoeker van de Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen.

Michael de Vries

Sommige dingen vergeet je daarvan nooit meer. Zo herinner ik nog mijn eerste ijsvogel die over het water scheerde en mijn eerste ringslang die pal voor me een pad overstak. En wat te denken van mijn eerste visarend die, terwijl ik zittend op een plateau even uitrustte, ineens boven het water ging jagen.

BINNENVELD Pas enkele jaren terug ontdekte ik het Binnenveld. Een gebied tussen Ede, Bennekom, Wageningen en Rhenen. Ik wist natuurlijk wel van het bestaan af, maar eigenlijk ging ik er nooit heen. Vorige winter was de eerste periode dat ik er echt regelmatig een kijkje ging nemen. Ook in het Binnenveld trof ik bijzondere natuur voor de eerste keer aan. Destijds heb ik meerdere dagen opnames kunnen maken van een jagende roerdomp, een kleine bruine reigerachtige, die leeft tussen het riet. Wanneer zo’n vogel verscholen tussen het riet staat, is de vogel nauwelijks te zien. 

NIEUWE SOORT Afgelopen zondag was ik er weer sinds lange tijd. Misschien was de roerdomp dit jaar wel teruggekeerd? Maar helaas... Wel had ik het geluk een, zelfs voor mij nog nieuwe vogelsoort aan te treffen. Wederom tussen het riet trof ik een waterral, een soort slank waterhoentje. Ook dit is een vogel die erg verscholen leeft tussen het riet en zich niet vaak laat zien. Soms verraadt de vogel zich door de luide roep te laten horen dat klinkt als een speenvarken. Tussen het riet door probeer ik wat opnames te maken. Na enkele minuten is de waterral alweer verstopt en vervolg ik mijn fietstocht. Een eindje verder kom ik een dodaars tegen. Een kleine fuutachtige vogel die vooral in de winter nauwelijks opvalt. Ook deze vogel heeft, in de winterperiode, een bruinige kleur en tussen het riet zie je hem dus snel over het hoofd.

Zo zie je maar weer, al die bruinige vogels in de winter zoeken. is soms als een speld in een hooiberg. De waterral en dodaars waren leuke ontmoetingen. De roerdomp was er niet. Of was hij er wel en heb ik hem over het hoofd gezien?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie