Afbeelding
Freek Wolff

SGP Ede: 'We doen ons best voor deelname aan coalitie'

22 maart 2018 om 11:20 Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

EDE De SGP is de grootste partij gebleven na de gemeenteraadsverkiezingen in Ede, met wederom zeven zetels (16,9 procent van alle stemmen). GroenLinks is de enige partij die woensdag winst boekte en gaat van twee naar vier zetels (9,6 procent) in de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar bleef de grootste partij, SGP, buiten de coalitie. Of dat nu weer gaat gebeuren wordt de komende tijd duidelijk.

Nico van der Poel, lijsttrekker en fractievoorzitter van de SGP zegt dat hij er wel op had gerekend dat zijn partij wederom zeven zetels in de wacht zou slepen. De directe concurrent de GBP kon ook dit keer geen zetel afsnoepen en behaalde nu honderd fysieke stemmen minder dan vier jaar geleden. ,,We gaan ons best doen om deel te nemen aan een nieuwe coalitie. Eerst zullen we een informateur leveren. We hebben nog geen idee met welke partijen er een college wordt gevormd, want het is nu een ander politiek veld geworden. We sluiten absoluut geen partijen uit. Ede is qua politiek altijd breed geweest."

GEWELDIGE WINST Een opgetogen lijsttrekker van GroenLinks Ellen Out noemt de winst ,,geweldig". Ze erkent de invloed die landelijk fractievoorzitter Jesse Klaver ongetwijfeld heeft gehad op de lokale verkiezingen, terwijl ze meteen ook op de reden wijst. ,,Veel mensen gaan inzien waar het werkelijk om gaat in het leven. Niet alleen om geld te verdienen, maar om zorg dragen voor de aarde, elkaar en ongelijkheid te bestrijden. Dat is de basis in onze maatschappij. We hebben het heel goed in Nederland en in Ede, maar de armoede neemt toe en maatregelen voor een beter klimaat staan nog in de kinderschoenen. Veel mensen krijgen door dat dit essentiële punten zijn voor de komende tijd om met elkaar te overleven en een prettige maatschappij te hebben", aldus fractievoorzitter Ellen Out.

Leon Meijer wijst erop dat zijn partij, de ChristenUnie, procentueel de tweede partij in Ede is geworden, ook al heeft het CDA ook zes zetels. ,,Dat voelt goed. Tijdens de campagne hoorde je dat inwoners waarderen dat we actief zijn geweest op het gebied van de laagvliegroutes van en naar Lelystad. En onze partij is vrij duidelijk in wat de idealen zijn, waar we ons ook aan houden. Bovendien maken we werk van het sociale domein en dat zien mensen. Dat geldt ook voor het thema duurzaamheid." Meijer hoopt wederom wethouder te worden in een nieuwe coalitie.

ZEER TEVREDEN CDA Lijsttrekker Jan Pieter van der Schans van het CDA is zeer tevreden over de uitslag. ,,In de opmaat naar de verkiezingen zag je onze partij landelijk iets teruglopen, dus kon dat weleens betekenen dat we in Ede een zetel gingen verliezen. Nu houden we die zes toch vast. Onze campagne sloeg aan op lokale thema's, zoals eenzaamheid, goedkope woningen en een schone leefomgeving."

700 STEMMERS MEER Peter de Pater, lijsttrekker en fractievoorzitter van Gemeentebelangen wijst erop dat zijn partij nu ruimschoots vijf zetels binnensleepte, terwijl dat vier jaar geleden met behulp van een restzetel gebeurde. ,,We wilden in elk geval consolideren, zeker als je kijkt naar de opkomst van andere partijen in den lande. Over rechts kwam het gevaar voor ons van Burgerbelangen. We probeerden constructieve politiek te voeren en het is blijkbaar gelukt om daarmee op te vallen. We hebben ongeveer 700 stemmers meer gekregen, dus dat vind ik een compliment voor de huidige koers, waar we heilig in geloven. We hebben zin in de informatiegesprekken."

VVD WIL AANSCHUIVEN Hester Veltman is als lijsttrekker en fractievoorzitter content dat de VVD vier zetels kon behouden, erop wijzend dat haar voormalige partijgenoot Vos de Wael met DK nu een zetel behaalde. ,,We hadden wel op iets meer gehoopt, als je kijkt naar de trend in het land. Tegelijkertijd zie je ook andere lokale partijen ontstaan, zodat je in een andere concurrentie komt. Daarom is het toch mooi dat we op onze stemmers konden rekenen." Liefst schuift de VVD aan bij een nieuw college.

ZELFDE SAMENWERKING Lijsttrekker van D66 Stephan Neijenhuis vindt de uitslag voor zijn partij behoorlijk meevallen, ondanks het verlies van een zetel. ,,Het was spannend of het er twee of drie werden en dat pakte toch goed uit. Als je kijkt naar de geschiedenis in Ede dan is dit een geweldig aantal. Vier zetels was historisch hoog, ook omdat we de laatste restzetel te pakken hadden, maar je kunt niet twee keer op rij goud pakken. Nu vallen we er net onder, maar als je ziet wat er landelijk gebeurt, had dat nog veel erger gekund. Ik denk dat we het qua coalitie ongeveer hetzelfde moeten doen als vorige keer. Want er moet recht gedaan worden aan de diversiteit, zodat het aansluit bij de hele bevolking." Neijenhuis erkent dat D66 ver af staat van de SGP, maar ziet toch mogelijkheden om samen te werken. ,,We willen verbinden. Ik zou het juist een mooi signaal vinden als we toch samen in een coalitie kunnen werken."

Ruben van Druiten, lijsttrekker en factievoorzitter van Burgerbelangen Ede is blij met de trouwe kiezers, omdat het aantal exact gelijk gebleven is. Toch had de Bennekommer verwacht dat zijn partij meer had kunnen profiteren van de populariteit van landelijke partijen als de PVV en Forum voor Democratie.

EEN ZETEL Karin Bijl is teleurgesteld als fractievoorzitter van de PvdA, omdat haar partij gehalveerd werd en slechts één zetel overhoudt. ,,We wisten dat we er niet goed voorstonden na de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar je hoopt toch dat het een tijd later beter uit zal pakken. We hadden hier geen rekening mee gehouden." Vermoedelijk zal huidig wethouder en lijsttrekker Harry van Huijstee de PvdA in de raad gaan vertegenwoordigen, al is dat nog niet geheel zeker.

Met eenzelfde aantal zetels als vier jaar geleden blijven de volgende partijen stabiel: SGP (7 zetels), CDA (6 zetels), ChristenUnie (6 zetels), GemeenteBelangen (5), VVD (4) en Burgerbelangen Ede (2).

Democratische Kiezers (DK) behaalde één zetel, de partij die de afgelopen maanden ontstond uit twee raadsleden die opstapten bij VVD (Alexander Vos de Wael) en PvdA (Rasit Görgülü).

De verliezers van de Edese verkiezingen zijn: PvdA (van 2 naar 1 zetel), D66 (van 4 naar 3 zetels). Drie partijen die (weer) geen zetel behaalden zijn: Evenwicht (0,8 procent van de stemmen), 65-Plus (1,3 procent van de stemmen) en de Gereformeerde Beginsel Partij (1,1 procent van de stemmen), terwijl 2,5 procent het percentage is om één zetel in de wacht te slepen.  De opkomst was 61,4 procent, 0,2 procent meer dan vier jaar geleden.

Burgemeester René Verhulst is tevreden over het verloop van de verkiezingen, al kwam de uiteindelijke uitslag in het raadhuis pas relatief laat in de avond. ,,Ik ben blij met zoveel stemmers in onze gemeente. Vele ambtenaren en mensen op de stembureaus hadden een enorme klus om alle stemmen te tellen. Mijn dank gaat uit naar hun inzet." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie