Afbeelding
Boy Imminck

‘Zaterdagdrukte’ in centrum van Ede door naderende lockdown

14 december 2020 om 14:34 Corona

EDE De aankondiging van een mogelijke ‘harde lockdown’ maandagavond door premier Mark Rutte, is voor veel Edenaren aanleiding om nog eens even flink te gaan shoppen. In het centrum leek het maandag net na het middaguur wel op een normale zaterdag. ,,Veel mensen stonden al voor de deur voor we open waren’’, zegt filiaalmanager Chris Janssen van de Edese zaak Boek en Buro.

Eén aanblik op het vernieuwde parkeerterrein op het Kuiperplein en de centrumganger weet genoeg: dit wordt dringen. En dat op maandagmiddag. ,,We hebben er scherp op geanticipeerd’’, zegt Janssen. ,,Het nieuws van strenge maatregelen sijpelde dit weekend al door en dus rekenden we op de drukte’’, zegt hij. De volledige kassabezetting van zijn winkel is open en nog staan klanten drie tot vier rijen dik om af te rekenen. ,,Tijdens de vorige strenge lockdown zijn we wel open gebleven. Ik weet ook dat er door de Koninklijke Boekenverkopersbond druk gelobbyd wordt om onze winkels toch maar open te mogen houden. In tijden van crisis zie je dat mensen toch terugvallen op traditionele producten als boeken.’’

EERDER OPEN, LATER SLUITEN Ook de speelgoedzaken in het Edese centrum hebben het deze maandagmiddag druk. ,,Als ik een voorzichtige schatting maak, denk ik dat de omzet vandaag meer dan verdubbelt’’, geeft eigenaresse Paula Cornelissen van Cadeauhuis Ede aan. ,,We zagen de drukte al aankomen en zijn vanmorgen anderhalf uur eerder opengegaan. En momenteel overwegen we ook nog om iets langer open te blijven’’, zegt ze. 

Dat is mogelijk ook een optie voor de juweliers en parfumeries in het centrum. Om 13.30 uur staan er, mede door de beperking van het aantal klanten per winkel, flinke rijen. Ook in de bibliotheek van Cultura is het erg druk. Veel Edenaren komen hun boeken nog even inleveren en medewerkers lopen af en aan. 

ANDERE BEZIGHEDEN Mogelijk sluit een groot deel van de winkels vanaf dinsdag de deuren voor een lange periode. Bij Cadeauhuis Ede is er al een plan de campagne voor de periode die komen gaat. ,,We gaan ons bijvoorbeeld richten op het maken van productvideo’s en ook de vloer mag een likje verf. Je blijft ondernemer hé, dan moet je bezig blijven’’, lacht Paula Cornelisse. ,,Voorlopig komen we de tijd wel door. Ik hoop wel dat we bijvoorbeeld bij onze voordeur een balie mogen maken om daar toch nog bestellingen te kunnen overhandigen. We wachten de maatregelen maar af. Het is even niet anders.’’

Terwijl de rijen mensen in het ‘dorp’ dikker worden en de anderhalvemeter-regel niet overal even goed nageleefd wordt, rekent een klant af bij een parfumerie. ,,Nou, fijne kerstdagen dan maar hé’’, roept hij veelzeggend.

door Boy Imminck

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie