Moorfielders: ‘De gezelligste vereniging van Ede’

8 september 2010 om 00:00 Sport

,,Het was behelpen in die tijd. Op ons eigen (voetbal) knollerige veld aan de Hoefweg. Met een toiletwagen als materiaal- kleed- en schuilhok. Koffie zetten deden we met geleende apparatuur.” Waarom de naam Moorfielders? ,,Omdat het dorp Ede nauw verbonden is met de heide. ‘Moor’ betekent heide. Heidevelders zijn moorlanders. Maar in onze sport wordt over ‘fielders’ gesproken. Zo ontstond de naam”, zegt Boode.

EDE - ,,De honk- en softbalvereniging BSV Moorfielders is de gezelligste vereniging van Ede en Omstreken”, aldus Daan Homan. Het ontlokt een glimlach bij oprichtster Yvonne Boode, Els van Zijl (jubileumcommissie) en penningmeester Klazinus Hilberink. Het viertal blikt terug en vooruit. De Moorfielders is opgericht op 19 november 1980, op initiatief van oud-softbalster Boode. Waarom? ,,Ik speelde bij Robur et Velocitas in Apeldoorn. Het reizen werd me teveel.” Was er in Ede ook belangstelling? Ze nam een belangrijk initiatief. Ruim vijftig belangstellenden verschenen op een informatieavond. Na wat pionierswerk werd gestart. In het eerste jaar namen drie teams deel aan de competitie. Een honkbal- ,een juniorenteam en een dames softbalteam.

door Eip Janssen

‘Peanuts’

Halverwege de jaren tachtig werd verhuisd naar de sportaccommodatie op sportpark de Hoekelumse Eng. Het clubhuis Hustle Inn vormt de thuisbasis. Boode had nooit durven dromen dat haar initiatief een dergelijke vlucht zou nemen. Zo is het jaarlijks te organiseren schooltoernooi een groot succes. Vele scholen in de gemeente Ede doen mee aan het zogenoemde peanutstoernooi. ,,Natuurlijk hopen we dat het nieuwe leden oplevert,” aldus Hilberink.

,,De jeugdafdeling groeit als kool”, vervolgt hij. ,,Ja, er zijn altijd verbeterpunten. Maar de vereniging is zowel financieel als sportief kerngezond. Organisatorisch staat alles goed op een rij. Het is mijn overtuiging dat er veel toekomstmuziek in De Moorfielders zit.” Toch is er een wens. ,,Weer een damesafdeling starten. Ik hoop dat deze lang gekoesterde gedachte in vervulling gaat. Mijn man Jan wil ze begeleiden”, aldus Yvonne Boode. Natuurlijk zijn er vele Moorfielders geweest die een stempel op de club hebben gedrukt. Wie springt eruit? ,,Lastig, want elk lid is belangrijk. Maar goed, misschien is dat Gé Krommenhoek.” Deze krasse zeventiger komt nog geregeld op het sportpark. ,,Hij kwam juni 1983 in Ede wonen. Las dat De Moorfielders een trainer zochten. Het gesprek met het bestuur was succesvol.”, aldus Boode. Een understatement. ,,Geef me drie jaar om er iets van te maken.” Krommenhoek maakte de woorden meer dan waar. Het spelpeil steeg naar grote hoogten.”

De jubileumcommissie heeft voor komende zaterdag een gevarieerd programma in elkaar gezet. ,,Een feest voor jong en oud. Er is bewust voor september gekozen vanwege het weer. Er wordt rond de klok van vier uur begonnen. Ik verwacht dat het feest tot in de kleine uurtjes voortduurt. Hoewel het programma een verrassing is staat de ‘jeugd’ in de eerste uren centraal. De.Moorfielders is een echte ‘family’ club. Herinneringen ophalen, geweldig toch”, besluit Van Zijl.

Foto:

Klazinus Hilberink. Els van Zijl, Yvonne Boode en Daan Homan koesteren de bijna 30-jarige jubilaris De Moorfielders.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie