Turkse moskee wil nieuwbouw

8 september 2010 om 00:00 Algemeen

Het jaarlijkse gezamenlijke avondeten tijdens de ramadan in de Turkse moskee smaakte vrijdagavond overheerlijk. Net als vorig jaar en de jaren daarvoor werd het avondeten gehouden in de te kleine moskee aan de Frankeneng 2. Het lijkt erop dat het avondeten ook volgend jaar in de huidige locatie zal worden genuttigd. Daarna hoopt de ‘Turkse Grote Moskee’ het avondeten, waar veel Edenaren voor uitgenodigd waren, in een nieuwe locatie te houden. ,,Voor de Turkse cultuur is dit soort avondeten belangrijk. Dit soort gelegenheden kan heel goed zijn voor de culturele samenleving in Ede”, vindt onder meer voorzitter Huseijn Durmus.

Genoemd: ‘Soma’ en Blokkenweg EDE - De Turkse gemeenschap is met de gemeente Ede in gesprek over een locatie waarop de ‘Grote Moskee Ede’ nieuw kan bouwen. Daarvoor zijn volgens wethouder Simon van de Pol een deel van het Somaterrein en een perceel aan de Blokkenweg in beeld.

door Jan de Boer

Moslims vasten dit jaar al vanaf 11 augustus. Donderdag wordt ook in de Turkse moskee het Suikerfeest gevierd. En kan men de ‘gewone’ eetdraad weer oppakken. Een maand vasten gaat je niet in je koude kleren zitten. Een bij het avondeten aanwezig schoolhoofd maakt in de praktijk mee, dat moslimkinderen in deze periode slaperig zijn op school. ,,De ramadan kan eigenlijk beter in de winterperiode gehouden worden.”

Het is natuurlijk niet mis om elke morgen al om een uur of half vijf te moeten opstaan om te eten en te drinken. ,,Ik sla dat daarom over. En eet alleen maar ‘s avonds”, stelt een Turkse man. Vooral in de zomerperiode valt de ramadan niet mee. In 2011 wordt de vastenmaand tien dagen vervroegd en wordt het voor de moslims wellicht nog zwaarder.

Baklava

Wie wel eens eerder te maken heeft gehad met de Turkse keuken, weet dat het eten uit het land aan de Bosporus niet te versmaden is. Ook het door de vrouwencommissie gemaakte avondeten, met vooraf een linzensoep, een hoofdgerecht met rijst, broccoli, aubergine, sla, bloemkool en aardappels, en met baklava als toetje, was een streling voor de maag. ,,Bedankt voor de gezelligheid, het eten smaakte heerlijk”, zeiden velen bij het afscheid.

De ‘Turkse Grote Moskee’, met iets van 440 leden, heeft een bloeiend bestaan. Het zou allemaal nog beter gaan als men over meer ruimte zou kunnen beschikken dan nu in de moskee aan de Frankeneng. Voor die nieuwbouw is intussen een werkgroep in het leven geroepen, aldus Durmus. ,,Daarvoor hebben wij ook de medewerking van de gemeente Ede nodig”, weet hij. Daar zal het niet aan liggen, valt uit de woorden van wethouder Van de Pol op te maken.

Over de twee percelen, die voor de verplaatsing van de Turkse moskee in aanmerking komen, heeft de Edese bestuurder een paar kanttekeningen. ,,Het perceel op het Somaterrein heeft het voordeel, dat de bouw van een moskee daar volgens het bestemmingsplan mogelijk is. Alleen hebben wij dat terrein als gemeente niet in bezit. Het perceel op de Blokkenweg is wel gemeente-eigendom, alleen daar moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie