Boerderij uit ijzertijd boven op Goudsberg

8 september 2010 om 00:00 Regio

Deze zou moeten komen te liggen bij de zogeheten Celtic Fields, net ten noorden van het Lunterse Buurtbosch bij de Vijfsprongweg. De omwalde perceeltjes grond die hier te vinden zijn, vormen de restanten van prehistorische akkertjes uit de periode tussen 800 voor Christus en onze jaartelling. Andere initiatieven om de Goudsberg meer allure te geven zijn de aanleg van meer fiets- en wandelpaden, de komst van goede bewegwijzering, de plaatsing van interactieve voorwerpen in het landschap en vaste exposities in de Koepel en Museum Oud-Lunteren.

LUNTEREN - Lunteren kan jaarlijks tot 70.000 dagjesmensen trekken als de Goudsberg beter wordt ontsloten. Een van de opvallendste plannen: de reconstructie van een boerderij uit de ijzertijd.

De plannen zorgen ervoor dat het aantal dagtoeristen ,,beheersbaar” groeit van 20.000 nu naar op termijn 70.000. Die voorspelling doen Het Luntersche Buurtbosch, Geldersch Landschap en gemeente Ede, drie partijen die maandagmiddag op het Edese gemeentehuis de handen ineensloegen. De wethouders Van Milligen en Kremers namen de plannen plus een nieuwe schets van het gebied in ontvangst.

De Goudsberg wordt ter plekke hét middelpunt van Nederland genoemd. De deels met bos en deels met agrarische gronden bedekte heuvel herbergt veel cultuurhistorische en archeologische schatten, aldus Ab Welgraven van Het Lunterse Buurtbosch.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie