De kop is er af bij De Cirkel

8 september 2010 om 00:00 Sport

EDE - Het schaakseizoen bij De Cirkel is weer geopend. Soms peentjes zweten. Dat overkwam zeker Cirkel clubkampioen Carel de Vries. Sebo Nienhuis bracht hem aan de rand van de afgrond. Maar weigerde de trekker over te halen. ,,Een gemiste kans. Ik onderschatte twee vrijpionnen. Wat had je gedaan als ik remise had aangeboden", vroeg Nienhuis zich vertwijfeld af.

,,Waarschijnlijk wel geaccepteerd. Je stond beter. Ik ben ontsnapt", aldus de opgeluchte De Vries. Maar er waren meer verrassingen in de eerste speelronde. Wie had gedacht dat Hans de Groot de koning zou moeten omleggen tegen Dick Wenning. Ook de remise, die Ugo Di Pietro de Veenendaler Martien Rood afdwong, oogstte respect.

De eerste speelronde werd 'Zwitsers' ingedeeld. De op papier 'betere' spelers moeten oppassen geen onnodige punten te verspelen. Maar dat betekende voor een aantal toppers zeker geen gemakkelijke avond.

Tweeëntwintig partijen bij de start. Duidelijk was dat de Cirkelaars er weer zin in hadden. Dat gold zeker voor nieuwkomer Wim van der Fliert. Hoewel hij uiteindelijk tegen Jan Blokpoel de koning moest omleggen was het schaakplezier er niet minder om.

Dat etaleerde Dick Wenning ook. Hij leek tegen Hans de Groot (12e) een lastige avond tegemoet te gaan. ,,Vooraf tekende ik voor een mooie partij. Dat werd het ook. Maar Hans (De Groot, red.) speelde het eindspel te passief." Wenning profiteerde door een zo op het oog onduidelijk paardoffer. Toen de kruitdampen van de slagenwisseling optrokken, bleek een winnend eindspel te resteren. ,,Ik start de eerste ronden altijd sterk. Nu eens de goede vorm voor een langere periode vasthouden", meende Wenning.

Houdgreep

Dat had Sebo Nienhuis ook wel willen zeggen. Hij nam Carel de Vries in de houdgreep. Daarnaast beschikte Nienhuis over een zee van tijd tenopzichte van zijn opponent. Met actief spel werd de slotfase ingegaan. Beide hadden vijf pionnen, twee torens en een stuk op het bord. Was de loper van Sebo Nienhuis sterker dan het vijandelijke paard? De Vries posteerde zijn paard op c4. Daarmee de witte pion op a3 'dubbel' onder druk zettende naast de toren. Nienhuis wist dat minieme voordeeltje niet uit wissen. Omdat hij ook zijn loper offerde, in de verwachting een ijzersterke aanval over te houden, werd het perspectief steeds somberder. Ondanks nijpende tijdnood wist De Vries de klus te klaren.

Dat wist Anton Spronk niet. Hij dacht met een pionoffer Martijn Bakker van zijn stuk te brengen. Maar de stelling was niet goed door gerekend. Mat dreigde. Dat wachtte Spronk niet af. Bakker had de eerste winst binnen. Daar moest Tom Pronk langer voor werken. ,,Rutger Degenhart speelde het spelletje gedegen. Nam geen onnodig risico's", oordeelde Pronk. Wel wist hij zijn stukken beter te activeren. Met een sterk paard werd Degenhart teruggedrongen. Dat was de jongeling te machtig.

Thomas Slijper moest remise toestaan aan Jelle Bottema. De laatste bood taai verzet. Slijper moet gelijk al in de achtervolging. Dat geldt niet voor Jan Pijkeren. Die wist in een boeiend duel Lucas de Vries af zich af te houden. Daarmee een derby in de familie De Vries voorkomende.

Overige uitslagen: Jef van Swieten - Ben Verduyn 1-0, Peter van der Wijngaart - Roel Bor 1-0, Ben Zee - Joop de Feijter 1-0, Albert Bootsman - Louis van der Vos remise, Hans van de Weteringh - Paul Numan 1-0, Jaap van de Brink - Ton van den Berk 1-0, Anne Postma - Hans Pasveer 1-0, Fedde Kingma - Gijsbert Nagel 1-0, Be Eshuis - Benjamin ten Holte 0-1, Tom Smit - Harold Boom 0-1, Remy Mouthaan - Wouter Havinga 0-1, Willem van Esch - Jan Hartsuiker 0-1, Johan Ziegler - Cees Hoek 0-1 en Teun van Roekel - Eip Janssen 0-1.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Foto 1 : Tom Pronk (rechts) ontmoet veel tegenstand van Rutger Degenhart

Foto 2: Ugo Di Pietro (rechts) verrast met remise routinier Martien Rood

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie