Ook dammen kent een ‘derde helft’

15 september 2010 om 00:00 Sport

De preses is een druk bezet baasje. ,,Dammen is mijn lust en mijn leven. Daar zet ik bijna alles voor aan de kant.” In april worden de voorbereidingen al gestart. ,,Dan komt de technische commissie, bestaande uit Erwin van Hierden, Marcel Monteba en mijn persoontje bij elkaar. De teams passeren de revue. Kijken wat we zelf in huis hebben en of we spelers moeten halen.”

DES past talentvolle jeugdspelers in LUNTEREN - DES begint komend weekeinde aan de competitie. Het Twentse Orfam wordt bezocht. Voor de Lunterse damclub het tweede achtereenvolgende seizoen in de ereklasse, het hoogste niveau. ,,Dat vraagt veel voorbereiding. Het idee dat onze spelers zo maar uit de losse pols dammen is echt een misvatting”, stelt Jaap Heij (47) klip en klaar.

door Eip Janssen

DES, geen club waar het grote geld is te halen, benaderde dit jaar Michel Kroesbergen. ,,Een oud-lid, maar hij bleef liever bij zijn huidige club Hijken. Leuk, die komen we dus nog tegen”, zegt Heij. DES kwam de transferperiode ongeschonden door. ,,Altijd spannend. Ik ben blij als de overschrijvingsperiode (1 juli, red.) voorbij is.” De hoofdmacht verwelkomde twee nieuwe spelers. ,,De jeugdige talenten Harmjan Lammers en Matthias de Kruif werden ingepast. Zij fungeerden vorig seizoen al met enige regelmaat als invaller. Evert van de Pol en Richard Cousijnsen deden een stapje terug.” Hoe verloopt de voorbereiding op een wedstrijd? ,,De tegenstander wordt in beeld gebracht. De verwachtte opstelling. Meerdere partijen geanalyseerd. De spelers worden per mail ingelicht. De teamleider maakt een opstelling. Een kwartier voor aanvang wordt die uitgewisseld. En dan maar hopen dat je goed hebt gegokt”, aldus Heij. Een tactisch gebeuren.

,,Soms is het handig een sterke speler te ontlopen. Zo is bekend dat Ton Sijbrands, vele malen wereldkampioen, nooit op het eerste bord plaatsneemt. Hij weet dat er een speler wordt ‘opgeofferd’. Het verlies is ingecalculeerd.” De voorbereiding is achter de rug. Maar op de wedstrijddag is er nog veel te doen. ,,Het is al gauw een uur of acht dat je met zo’n ereklasse wedstrijd bezig bent”, aldus de gastvrije voorzitter.

Lammers

Harmjan Lammers (18) maakt dit seizoen officieel deel uit van de hoofdmacht. ,,Ik zat er vorig seizoen al dicht tegenaan. Ja, dammen zit in mijn genen. Het bord staat geregeld op de keukentafel.” Hij heeft Heij aangehoord. ,,Respect voor al die inspanningen. Ik concentreer mij echter op het spelletje. Bereid mijn partijen voor. Als ik wit heb, speel ik het ‘Lammers’ spel. Tegenstanders vinden dat niet leuk. Hebben er vaak moeite mee. Of ik het niveau aan kan? Ik verwacht van wel”, meent Harmjan. Bij een damwedstrijd mag je elkaar niet helpen. ,,Na vier uur spelen is er een tijdcontrole. Gezien de tussenstand kan een remise aanbod zinvol zijn”, meent Heij. Lammers: ,,Je weet precies hoe het er voor staat. Bij mij prevaleert, net als bij alle teamgenoten, het teambelang.” Hij roemt de sfeer bij DES. ,,Na afloop van een match analyseren we gezamenlijk de partijen. Daar leer je van.” De wedstrijd eindigt altijd met de ‘derde helft’.

,,Die wordt grotendeels zelf betaald want we zijn echte amateurs. Niemand die dat erg vindt”, besluit Heij.

Foto:

Harmjan Lammers (rechts) legde voorzitter Heij op het demonstratiebord de winstweg uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie