Prikkels in een woelige wereld

22 september 2010 om 00:00 Regio

‘Voor alle kleine helden die zich staande houden in een woelige wereld’ is de subtitel van het boekje voor kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar. Josina’s jongens staan heel erg open voor alles wat er om hen heen gebeurt. ,,Alle prikkels komen heftig binnen. Ze hebben gevoelige zintuigen en zijn vrij snel overprikkeld. Het wordt te hectisch voor ze. Met als gevolg dat ze heel stil of juist erg boos worden. Dan kunnen ze buiten zinnen raken en hebben ze veel tijd nodig om zich weer op te laden. Dat is wel iets om rekening mee te houden’’, legt Josina uit.

Kinderboekje hoogsensitieve kinderen BENNEKOM - Donder en bliksem, maar ook het tikken van een klok en de geur van dieselolie. Bij hoogsensitieve kinderen komen deze indrukken veel sterker binnen dan bij ‘gewone’ kinderen. Hun zintuigen zijn hooggevoelig. Josina Intrabartolo heeft twee zoons die daarmee worstelen. Ze schreef daarom het boekje ‘Langmuts is een held’. Dinie de Zeeuw zorgde voor de illustraties.

Op het emotionele vlak trekken hooggevoelige kinderen zich erg veel aan. ,,Bijvoorbeeld als de juf boos is. Aan de andere kant is het mooie dat ze heel empathisch zijn, kunnen voelen wat anderen voelen. Bovendien zien ze veel details.’’

Volgens de Bennekomse zou vijftien tot twintig procent van de bevolking hoogsensitief zijn. ,,Voor sommigen is het een taboe; anderen doen het af als modeverschijnsel. Kinderen van deze tijd leven natuurlijk in een drukkere wereld. Het schijnt erfelijk te zijn, maar wetenschappelijk onderzoekers zijn sceptisch. Het zit nog in de zweverige hoek van de spiritualiteit en dat is jammer. Want je kunt er ook nuchter naar kijken.’’

Intrabartolo is van huis uit journalist en De Zeeuw is illustratrice. De dames hebben allebei reeds één eigen kinderboekje op hun naam staan, respectievelijk ‘Waar is oma nu?’ en ‘Peentje en Bolle Buik willen een kerstboom’. Donderdag presenteerden ze hun eerste samenwerkingsverband rond kabouter Langmuts aan Marjon de Hond, de bekende tv-weervrouw die trouwens ook hoogsensitief is.

Er bestaat nog veel onbegrip rond het fenomeen. ,,Dan wordt al snel gezegd: stel je niet aan. Maar een schoolreisje is voor zo’n kind nieuw, spannend en de structuur is weg. Het wordt ook weleens in verband gebracht met adhd. Dat kan daarmee een link hebben en wie weet wordt het daardoor veroorzaakt.’’

Het boekje gaat over een kabouter die de lange muts over zijn ogen, oren en lichaam trekt om de dingen niet te zien, te horen en zich te verstoppen. Toch doet hij de doos, de zonnebril, de wasknijper op zijn neus en oorwarmers af om het ‘verloren’ bosmuisje te vinden. En dan blijkt dat hij ziet, ruikt en hoort wat anderen missen. En zo wordt Langmuts de held.

,,Je kunt je fantasie kwijt met een kabouter en het is gelinkt aan de natuur. Deze kinderen voelen zich daar sterk mee verbonden. Het doel is dat ze meer zelfvertrouwen krijgen’’, legt Intrabartolo uit.

De Leeuw koos bewust voor de aquareltechniek. ,,Dat is minder ‘zwaar’ dan met potlood.’’ Het monster kreeg een vriendelijke en enge uitstraling tegelijk, mede door de afgeronde klauwen en tanden. ,,Een soort muppet’’, lacht Dinie.

u info: www.langmuts.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie