Getrouwd, dat waren ze met hun werk

22 september 2010 om 00:00 Nieuws

De één was jarenlang gastvrouw in het restaurant, de ander zwaaide de scepter in de keuken. Twee jaar geleden woonden de tachtigers nog op het terrein aan de Boslaan. Tot de ouderdom onverbiddelijk toesloeg en een verhuizing naar zorgcentrum De Honskamp onontkoombaar werd. Tegen de zin in van Alie en Bep. ,,Ontheemd voelen ze zich”, schrijft de auteur van het boek, Annelies Barendrecht, in het voorwoord.

Het verhaal van De Lunterse Boer vastgelegd LUNTEREN - Ze verhuisden in 2008 met de nodige tegenzin naar een Lunters zorgcentrum: Alie en Bep. Woensdag verschijnt een hommage aan de twee nu hoogbejaarde vrouwen - gezworen vriendinnen vooral - die tientallen jaren hun stempel drukten op hotel-restaurant De Lunterse Boer.

Schrijfster Barendrecht, zelf stamgast in De Lunterse Boer, herinnert zich: ,,Ze waren dik in de tachtig toen het idee ontstond om dit boek uit te brengen. Zó lang hadden we niet meer om hun verhaal op te tekenen. En dat hun verhaal verteld moest worden, dat was wel zeker.”

Het boek is onder andere een weerslag van interviews met Alie de Klerk en Bep van Rooyen zelf, twee van origine Rotterdamse meiden die in de oorlog hun vriendjes kwijtraakten aan de Duitse Arbeitseinsatz. Vluchtend uit de havenstad bereikten de twee fietsend de Veluwe, waar ze in de jaren zestig het theehuisje vlakbij het Lunterse openluchtzwembad overnamen van oprichter Albertus Prins en omturnden tot modern hotel-restaurant. Hun verhaal is er één van grote hilariteit én weemoed. ,,Er waren veel trouwpartijen van mensen uit het dorp”, zegt Alie. Zelf hadden ze geen tijd om te trouwen - getrouwd, dát waren ze met hun werk. ,,Jarenlang hebben we zelfs geen lammetje in de wei gezien, zo hard moesten we werken.”

Het vijftien verhalen en portretten tellende ‘De Lunterse boer - van theehuis tot hotel-restaurant’, met prachtig fotowerk uit de ‘oude doos’, verschijnt in een oplage van 1.200 stuks.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie