Duchenne Heroes zwaarder dan ooit

29 september 2010 om 00:00 Sport

,,Mijn fietsmaatjes waren Terry Westacott, Eric Schrauwen en Frank Eijsackers en de begeleiders Marco Geurtse en Cor van der Hout. Dit was de zwaarste Duchenne Heroes ooit. Op de niet verharde wegen zakte de fiets tot de wielas in de modder. Er is voor elke meter gevochten”, aldus Weijman.

‘Het is een virus dat je niet meer los laat’ EDE - ,,Het enige moment dat we schoon en droog waren was aan de start. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, verzuchtte Gert Weijman. Hij volbracht als Team Jayden, voor de derde keer Duchenne Heroes. Een 700 kilometer lange mountainbiketocht, bestaande uit zeven etappes, van Luxemburg naar Nijmegen.

door Eip Janssen

Hij moet even bijkomen, maar het is de moeite waard geweest. ,,Ja, ik zit er even doorheen. Dat gaat wel weer over. Zeker als ik de blijde gezichten van de patiëntjes zie. Die hebben het veel moeilijker”, vervolgt hij. Weijman weet waarover hij praat. Is intensief betrokken bij de stichting ‘Ede voor Duchenne’, die zich inzet voor een goed doel; onderzoek naar de ziekte van Duchenne.

,,Of dat nodig is? Ja zeker. Duchenne spierdystrofie is een erfelijke ziekte, waarbij het spierweefsel afbreekt. Dat openbaart zich op jonge leeftijd’’, weet Weijman.,,Kinderen kunnen zo verzwakken, dat ze al heel jong in een rolstoel komen. Onze Jayden, een Doetinchemse jongen waarvoor we reden, is pas zeven jaar. Maar wel op een rolstoel aangewezen. Uiteindelijk kunnen ze alleen nog hun aangezicht- en oogspieren bewegen. Omdat ook de hartspier wordt aangetast, overlijden ze vaak rond de twintig jaar. De ziekte verloopt volgens een vast patroon en is nu nog onomkeerbaar. Maar een doorbraak lijkt nabij. Wetenschappers doen proeven. De uitkomsten zijn hoopgevend. Maar er is nog veel geld nodig voor vervolgonderzoek”, meent de Edenaar.

Steun

Het team werd goed gesteund (Bochane Veenendaal sponsorde de bus, 2WielerCentrum Ede een reservefiets en vele banden), en loste problemen snel op. ,,Ik wist wat me te wachten stond, maar Frank Eijsackers stapte in een heel nieuw avontuur. Terry Westacott kreeg buikgriep. Erik Schrauwen viel en liep een heupwond op.Maar de volgende dag stonden zij er. Over karakter gesproken”, oordeelde Weijman.

De mountainbikers trainden duizenden kilometers. Ook in de omgeving van Nijmegen waar de finish lag. ,,Een voordeel, want wij kenden de lastige punten en hadden geen navigatie nodig”, aldus Weijman. Zonder verdere problemen werd Nijmegen bereikt. Eerst werd het peloton mountainbikers geëscorteerd door de politie door de stad, daarna stond voor de ‘heroes’ als ontvangst een erehaag klaar in Park Brakkenstein.,,De ultieme ontlading. Dan valt alles van je af.” Er werd door het team tienduizend euro ingezameld.,,Een geweldig bedrag. Zeker, als je bedenkt dat de economische crisis ook bij onze sponsoren voelbaar is”. Er wordt al gedacht aan de volgende tocht. ,,Duchenne is een virus dat je nooit meer los laat”,besluit Gert Weijman.

Foto:

Een gelukkige Gert Weijman onderweg tijdens de zwaarste Duchenne Heroes ooit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie