ESV veel sterker in massakamp tegen De Cirkel

24 september 2010 om 00:00 Sport

EDE - Voor de schaakclubs De Cirkel en ESV was het dé week van de waarheid. Traditioneel stond de derby - beter bekend als de massakamp - op het programma. Dat alweer voor de negende keer. Er werd met veel belangstelling naar uitgekeken. Zeker, omdat dit seizoen zowel ESV als De Cirkel in de eerste klasse OSBO competitie uitkomen. Het onderlinge duel staat voor donderdag 13 januari 2011 op de rol. ESV won met 12-7 van De Cirkel. In de onderlinge strijd leidt de ESV met 7,5-1,5 de stoelendans.

De ESV trad deze keer als gastheer op. En dat op een meer dan voortreffelijk wijze. Het was wedstrijdleider Martin Roseboom die zijn zaakjes voortreffelijk voor elkaar had. Nadat ESV voorzitter John Zandvliet beide ploegen welkom had geheten, een memorabel moment. Hij zette ESV lid Mart Pol in het zonnetje. Deze sympathieke schaker was onlangs liefst vijftig (!) jaar lid. En ook één van de twee schakers, naast Harold Boom (Cirkel), die aan alle negen wedstrijden deelnam.

Daarna werden op negentien borden de handschoen opgepakt. Sebo Nienhuis en Harmen Wildenbeest brachten een 'oerang oetang' op het bord. Na een geforceerde dameruil werd al snel tot remise besloten. Nadat enkele partijen in remise waren geëindigd, werd ESV sterker. Eerst was het nog Tom Smit die De Cirkel aan de leiding bracht. Roelof van der Meer speelde een gambiet om initiatief te krijgen. Juist op het moment dat hij met een trucje de pion dacht terug te krijgen sloeg Smit toe. Hij won een kwaliteit en snel daarna de partij.

Clubkampioenen

Mart Pol had een goede koningsaanval. Jasper van Sprundel vond geen goede verdediging. Na stukverlies kon hij 'mat' niet voorkomen. Peter Jonker zette ESV verder op voorspong. Hij bouwde tegen Roel Bor materiaal voorsprong op. Ook Bor wist mat niet te voorkomen. De partij tussen Jan Hartsuiker en Eip Janssen kende een grillig vooral agressief verloop. Janssen leek een mooie aanval op te bouwen. Maar kon de zo nodige rokade niet uitvoeren. Langzaam maar zeker zette Hartsuiker hem de duimschroeven aan. Met een mooie slotcombinatie wist laatstgenoemde de winst te verzilveren.

Teun van Roekel bezorgde De Cirkel nog een kans. Gerrit Bouw, met een stuk voorsprong, raakte de draad kwijt. Van Roekel had twee torens die richting de onderste lijn konden gaan. Bouw verzuimde dit te verhinderen en kon een nul noteren. Ook Hans Thuijls had de trukendoos open. In zijn partij tegen Jaap van de Brink viel hij met een pion de witte loper aan. Omdat eren ander stuk de dame bedreigde moest Van de Brink eerst een stuk en daarna de partij inleveren.

Op het topbord speelden de clubkampioenen Carel de Vries (Cirkel) en Sjoerd Meijer (ESV) tegen elkaar. Meijer verloor in de opening een tempo. Kwam slecht te staan en werd door De Vries er bekwaam afgeschoven. Ook een mooie partij speelden Anton Spronk en Ben Verduyn. Spronk had de hele partij het initiatief. Hoewel Verduyn diverse keren remise aanbood, speelde zijn tegenstander geduldig door. Maar een zwakke zet kantelde de partij. Toen was het de beurt aan Spronk om remise aan te bieden. Dat werd door Verduyn sportief aanvaard.

De langste partij ging tussen de bord drie spelers Ronald Klaassen en Jan Pijkeren. De kansen waren wisselend. Maar de spelers kenden ook momenten van zwakte. De stand werd uiteindelijk door beide spelers op de juiste waarde ingeschat. Remise waarmee men vrede kon hebben.

Individuele uitslagen :

ESV De Cirkel

1. Sjoerd Meijer - Carel de Vries 0-1

2. Cor van Ingen - Tom Pronk remise

3. Ronald Klaassen - Jan Pijkeren remise

4. John Zandvliet - Jef van Swieten 1-0

5. Martin Roseboom - Harold Boom 1-0

6. Dick Krijgsman - Ben Zee 1-0

7. Hans Thuijls - Jaap van de Brink 1-0

8. Gert-Jan van der Meulen - Hans van de Weteringh remise

9. Jos van Raan - Wouter Havinga remise

10.Jan Hartsuiker - Eip Janssen 1-0

11.Harmen Wildenbeest - Sebo Nienhuis remise

12.Mart Pol - Jasper van Sprundel 1-0

13.Roelof van der Meer - Tom Smit 0-1

14. Anton Spronk - Ben Verduyn remise

15. Peter Jonker - Roel Bor 1-0

16. Herman van Scherrenburg- Louis van der Vos remise

17. Herman Haasjes - Paul Numan remise

18. Arnold van de Berg - Jan Blokpoel 1-0

19. Gerrit Bouw - Teun van Roekel 0-1

Einduitslag : 12-7

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie