Showkorpsen Irene beginnen gratis basismuziekopleiding

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Tijdens de open dag bij Showkorpsen Irene lanceert de vereniging een nieuw initiatief om muziek maken dichter bij kinderen te brengen. De basisopleiding AMV wordt geheel gratis. Inschrijving start op zaterdag 2 oktober in gebouw de Kei aan de Peppelensteeg in Ede.

Irene komt met dit initiatief omdat ze zelf ervaren hoeveel plezier muziekmaken brengt. Op scholen is steeds minder ruimte om muzieklessen te geven. Kinderen missen daardoor vaak de kans om op een leuke manier kennis te maken met het maken van muziek.

In de basisopleiding Algemene muzikale vorming krijgen kinderen les vanaf het nulpunt tot het basisniveau om op een instrument te kunnen beginnen. De basisopleiding duurt 1 tot max 2 jaar. Kinderen die op school in groep 4 zitten, beschikken over voldoende niveau om te starten in deze opleiding. In deze fase wordt nog op de blokfluit gespeeld.

Na de basisopleiding wordt een ‘echt’ instrument gekozen. Slagwerkers kunnen kiezen uit ongeveer 5 instrumenten en de blazers hebben dezelfde ruime keus. De instrumenten zijn dezelfde als die in de muziekkorpsen van Irene bespeeld worden.Bij Irene worden alle instrumenten beschikbaar gesteld en onderhouden door de vereniging. U hoeft geen instrument te kopen of huren.

In het laatste deel van deze opleiding wordt in groepjes samen gespeeld. En als dit goed gaat komt er ook exercitietraining bij. Aan het eind daarvan wordt een examen afgenomen om deze fase af te sluiten. Hiermee komt de overstap naar de Jeugdshowband in zicht.

Het resultaat van de opleiding komt eerst goed tot zijn recht in de Jeugdshowband. De kinderen krijgen dan een uniform van Irene en gaan optreden voor groot publiek. Meestal in Nederland, maar ook wel eens in België en Frankrijk. Dat zijn mooie uitstapjes waarbij de busreis vaak net zo gezellig zijn als het optreden zelf.

In de Jeugdshowband gaat de opleiding gewoon door. De muzikale vorming wordt afgesloten door landelijke KNFM examens.

De focus ligt op de jeugd. In een compact programma wordt het gehele opleidingstraject getoond. Van basisopleiding tot en met een optreden van de Jeugdshowband.U kunt elke fase persoonlijk bijwonen. Uiteraard kunt u met al uw vragen terecht bij de kaderleden van de vereniging.

En op deze dag kunt u zich voor het eerst inschrijven voor de gratis Basisopleiding AMV. Hoewel de focus op de jeugdopleiding ligt, kunt u natuurlijk ook interesse hebben voor de andere onderdelen van Irene zoals de Showband Irene en Irene3. Dit laatste orkest bestaat uit leden die gekozen hebben voor een meer relaxed programma binnen de vereniging. Zij zullen het eerste deel van de Open Dag muzikaal omlijsten. Alles speelt zich af in en voor het verenigingsgebouw ‘de Kei’ van Irene aan de Peppelensteeg (bij zwembad de Peppel) in Ede.

Het programma op zaterdag 2 oktober:

09:45 Muzikaal ontvangst door Irene3

10:00 Opening van de Open Dag.

10:05 Open repetitie Basisopleiding

10:30 Open repetitie Samenspeelgroep (muzikaal)

11:00 Open repetitie Jeugdshowband (muzikaal, slagwerk en koperblazers apart)

11:30 Open repetitie Samenspeelgroep (exercitie)

12:00 Showoptreden Jeugdshowband Irene

12:20 Afsluiting.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie