‘Leg uit waarom The Exorcist niks is’

13 oktober 2010 om 00:00 Achtergrond

Moviesense.nl kruipt deze weken in de geest van oktober: de site geeft tot en met halloween, op 31 oktober, dagelijks een film prijs uit de horror-top 25 die is samengesteld door eigen redacteuren.

Moviesense.nl: serieuze filmsite ‘made in’ Ede EDE - Ergens op een zolderkamertje in Ede wordt driftig gewerkt aan een site voor filmliefhebbers. De man erachter blijft liever op de achtergrond: Tom Rosens (32).

door André van der Vlerk

Tom Rosens, twee jaar geleden initiatiefnemer van de site, kan alle genres wel waarderen: arthouse, horror, maar net zo goed animatie en musical. ,,Ik ben erg breed en daar ben ik eigenlijk wel blij mee.” Rosens gaf zijn (goede) baan als webontwikkelaar op voor een (minder goede) baan als veilingmedewerker en maakte zo tijd vrij voor zijn passie: films kijken en vooral: films beschrijven. Twee jaar na oprichting is Moviesense.nl uitgegroeid tot een netwerk van veertig (ook Belgische) redacteuren en vijf columnisten die de wekelijkse vloedgolf aan nieuwe films zien, beoordelen, bekritiseren en recenseren. Tussen het aanbod zit veel bagger, erkent Rosens. Maar: ,,Je kunt anderhalf uur het idee hebben naar een slechte film te kijken, totdat een half uur voor het einde ineens een scène voorbijkomt die het missende puzzelstukje van de hele film blijkt te zijn.”

Argumenten

Moviesense.nl werkt met experts. Anders gezegd: niet iedere filmliefhebber treedt zomaar toe tot Rosens’ legertje van vlot pennende recensenten. ,,In het begin zocht ik het in m’n eigen kringetje, maar toen bleek dat niet iedereen met kennis van films ook daadwerkelijk kon schrijven. Ik heb actief gezocht op scholen voor journalistiek en daarnaast ook filmmakers zelf benaderd. Zij hebben een eigen kijk op films.”

Wat iemand tot een goede filmrecensent maakt, is lastig uit te leggen maar komt vroeg of laat altijd bovendrijven. Een afwijkende mening mag, mits goed onderbouwd. Rosens: ,,Als 39 van de veertig medewerkers een film als The Exorcist een briljante horrorfilm vinden, dan moet je wel héél goede argumenten hebben om hen te overtuigen van het tegendeel. Heb je die niet, dan val je snel door de mand.”

Moviesense.nl zit nét niet in de eredivisie van Nederlandse filmsites, denkt Rosens, maar onderscheidt zich wel. Zo wordt de site gevuld met filmnieuws en trailers van het jongste filmaanbod. Redacteuren bezoeken gerenommeerde filmfestivals en krijgen het zelfs nu en dan voor elkaar om de grote acteurs voor een interviewtje aan de lijn te krijgen. ,,Pas hadden we Emma Thompson.”

Momenteel kan Moviesense.nl rekenen op dagelijks zo’n tweeduizend unieke bezoekers. Rosens overweegt om op den duur elke filmliefhebber een rol op zijn site te gunnen, maar wil de bijdragen van lezers wel gescheiden houden van die van recensenten. Hij legt uit: ,,De bezoeker heeft het recht om te weten wat het oordeel van Moviesense.nl is.”

Een samenwerkingsverband met bioscoop CineMec is voor Rosens al een poosje een breinbreker van jewelste. ,,Ik probeer daar ook over na te denken ja, maar verder dan een avondje een zaal afhuren voor mijn vrijwilligers ben ik nog niet gekomen. Het moet een constructie worden waar ook ik van profiteer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie