Adieu, oude tochtige school

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Drie partijen plaatsten een handtekening waarmee de kogel door de kerk, of beter: school, is. Burgemeester Cees van der Knaap, Theo van Altena (directeur CNS-scholen Ede) en Hans Simons (Kelderman Bouw) zetten hun krabbel die de weg vrijmaakt voor een nieuwe Cavaljéschool. Binnen ongeveer twee jaar moet-ie er staan: een nieuwe school met een oppervlakte van ongeveer 1.280 vierkante meter. De vorm waarin dit gegoten wordt, is rond. Daarbovenop worden in z-vorm 56 appartementen gerealiseerd en 800 vierkante meter aan commerciële ruimtes, verdeeld over vier verdiepingen.

Cavaljé binnen twee jaar in nieuw gebouw EDE - ,,Het gebouw was van je moeder en van jou.’’ Een fragment uit het liedje dat enkele kinderen van de Cavaljéschool vorige week woensdagochtend zongen. Een nostalgisch liedje, want: de school op de hoek van Veenderweg en Telefoonweg is erg oud (uit 1890) en wordt vervangen door nieuwbouw.

,,Er is erg veel gepraat met ouders, zodat het plan een breed draagvlak kreeg’’, licht Herman van den Berg, voorzitter van het bestuur, toe. ,,Onderweg moesten we wat hobbels nemen, maar als de plannen op tafel liggen, gaat het leven. We zijn daarom heel bij dat nu de handtekeningen zijn geplaatst’’, voegt stafmedewerker Hanneke Groen toe.

De Cavaljéschool is een van de zestien scholen die in beheer zijn van Christelijke Nationale Scholen (CNS) in Ede. ,,En de zeventiende komt er aan, maar de Cavaljéschool is de enige in het centrum van Ede. Het wordt een spraakmakende nieuwe school’’, zegt Van Altena, directeur van de CNS-scholen in Ede. ,,Er bestaat belangstelling voor dit totaalconcept bij de Bond van Nederlandse Architecten, vooral door de manier van financieren. Dat vertaalt zich in een mooi ontwerp. Je moet dit juridisch natuurlijk goed dichttimmeren.’’

Want naast de commerciële ruimtes, de appartementen, is er straks ook plek voor buitenschoolse opvang. ,,Zo vinden ouders alles op één plek, dichtbij het centrum en bijvoorbeeld Cultura.’’ De nieuwe schooldirecteur Herman Kattemölle, die er sinds dit voorjaar werkzaam is, zal zijn leerlingen daar zeker laten grasduinen, gezien zijn theaterachtergrond. Woensdag gaf hij zijn visitekaartje af met een diaklankbeeld, van hoge kwaliteit, mede gemaakt door de leerlingen. Het plaatste alles in historisch perspectief en liet tevens de noodzaak zien van vernieuwing.

,,We beseffen dat dit met veel emoties gepaard gaat, maar het gebouw zo laten, was geen optie. Verbouwing zou vele tonnen aan euro’s meer gaan kosten. Veel ruimtes zijn niet goed meer te gebruiken, er is veel enkel glas, het dak is niet geïsoleerd, zo overschrijd je de vergoeding van de rijksoverheid met meer dan honderd procent’’, aldus Van Altena.

Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw moest zoveel mogelijk de open ruimte in de punt behouden blijven - volgens de directeur is dat ook gelukt. Vanaf 1 januari 2011 verhuizen alle 260 leerlingen naar het gebouw van Het Streek aan de Amsterdamseweg. Daar krijgen ze tijdelijk onderwijs, zolang er gebouwd wordt aan de nieuwe school.

En de kinderen? Ze beaamden woensdag luid en duidelijk dat het gebouw (te) oud is geworden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie