Voorpost

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Persbericht.

Voordewereld, een héél-wereldse beweging, gaat bewoners van Ede mobiliseren om de uit het lood geraakte mondiale - maar laten we bescheiden beginnen: Nederlandse - machts- en kapitaalverhoudingen na eeuwenlange uitbuiting recht te zetten. Een dezer dagen gaan vrijwilligers van de groepering folderen in het Edese centrum. Voordewereld beziet de westerse welvaartmaatschappij met groot dedain door een derdewereldbril, is gevormd door het idee dat blind westers consumentengedrag nog steeds doorwoekert als gevolg van de uitknijpende, gierige, achterbakse kolonisator van weleer en wil de kortzichtige Geertjes van deze tijd een spiegel voorhouden. Zelfreflectie heren.

De actiegroep wijst op wat feitjes. 1596: VOC zet voet aan wal in Indonesië. Zeventiende en achttiende eeuw: Hollandse calvinisten draaien de Khoikhoi-cultuur in Zuid-Afrika de nek om. Negentiende eeuw: Nederland drijft slavenhandel in Suriname.

(Hoor ons intussen denken: mógen de Marokkanen nu asjeblieft even?)

Voordewereld dus: een beweging met de mondvol van gerechtigheid, die de volgende maatregelen voorstelt. Eén: op elk Veluws landgoed een woontoren met sociale appartementen voor armlastige allochtonen. Twee: alle Lunteranen naar Veldhuizen, alle Veldhuizenaren naar Lunteren. Drie: in ruil voor elke ingepikte vierkante kilometer Indonesische, Surinaamse of Afrikaanse grond een Smartphone cadeau aan elke Marokkaan.

Einde persbericht.

André van der Vlerk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie