En ook een therapeutisch bad

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Job Vlastuin, lid van de Raad van Toezicht van Bethanië en de Stichting Vrienden van Bethanië, en Ben van Gils, manager facilitaire dienst: ,,Dat zijn voorzieningen voor in de hospice, een kerkzaal/aula en ook een therapeutisch bad.”

Bethanië heeft wensen en werft fondsen EDE - Woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië wil in het eerste kwartaal van 2011 met de nieuwbouw beginnen. Stichting Vrienden van Bethanië is gestart met de fondsenwerving voor drie onderdelen, waarvoor Bethanië via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ ) geen geld krijgt.

door Jan de Boer

Een maquette van hoe Bethanië er na de nieuwbouw gaat uitzien, kan al in het woon-, zorg- en dienstencentrum worden bewonderd. Om iedereen warm te krijgen voor de plannen, organiseerde de Vrienden van Bethanië kort geleden een informatiemiddag. Over belangstelling had Bethanië niet te klagen. ,,Een aantal bedrijven heeft al gereageerd. Van particulieren komen ook giften binnen. Dan praat je over bedragen als honderd euro of vijfhonderd euro. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Om de drie voorzieningen te kunnen realiseren kom je in de buurt van 850.000 euro. Dat bedrag willen we door acties bijeen krijgen.”

Voor de kerkzaal/aula praat je volgens het tweetal over kubieke meters, maar ook over de inrichting. ,,Voor de hospice heb je het over de inrichting en het comfort. Buiten een kale hospice willen we ook een ontmoetingsruimte hebben, waar de mensen ook even apart kunnen gaan zitten. Met een keukentje erin, zodat ze ook een kopje koffie kunnen zetten.”

Voederhuisjes

Het streefbedrag is niet onaanzienlijk. Vlastuin en Van Gils zien mogelijkheden om het bedrag binnen te halen. ,,Er is een aantal fondsen, die we gaan benaderen. Het streefbedrag moet natuurlijk op tafel komen om de voorzieningen te krijgen. Het zou fantastisch zijn als we het redden. Zo reëel moet je ook zijn. We gaan aan de gang om kerken en maatschappelijke clubs benaderen.”

Het tijdstip voor het vergaren van geld vindt Ben van Gils niet te laat. ,,Je krijgt in een besteksfase pas duidelijk wat de kosten zijn. Daar loop je een beetje tegenaan. We hopen ook nog op een gunstige aanbesteding.” De kerkzaal/aula is een must, vult Job Vlastuin aan. ,,De inrichting van de hospice ook. Over de aanleg van het bad wordt verschillend gedacht. Naast het werven van fondsen verkopen we wijn. En er is iemand, Jan Maassen, die voor ons voederhuisjes voor vogels maakt. Dat loopt allebei als een trein.”

De eerste bedragen stromen binnen bij de Vrienden van Bethanië. ,,Eerst benaderen we de kerken, daarna de bedrijven en diverse clubs. We hebben ook nog een lijstje van mensen, waarvan we denken dat zij eventueel wel wat willen.”

Vlastuin en Van Gils denken dat het streefbedrag gehaald kan worden. ,,Je staat ervan te kijken hoeveel fondsen er zijn. Wij hopen dat we ook het bedrag voor het zwembad binnen halen. Zelf vinden wij de kerkzaal/aula en de voorzieningen in de hospice belangrijker.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie