Voorpost laat Ede lauw

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Nauwelijks meer dan een half dozijn vrijwilligers van de rechts-radicale beweging Voorpost liep donderdag te folderen in het Edese centrum. Hun doel: Edenaren mobiliseren tegen ,,allochtone reljeugd”. Gemeente Ede nam 29kennis van de actie.

Burgemeester Cees van der Knaap noemt het een democratisch recht van Voorpost om actie te voeren of te demonstreren. Veel meer wil hij niet over de beweging kwijt.

Voorpost kondigde vorige week aan in Ede in actie te komen om de bevolking naar eigen zeggen te helpen. Volgens de beweging is Ede bij de aanpak van vooral buitenlandse probleemjongeren tekortgeschoten. De groep noemt de juichende Marokkanen die in 2001 in Veldhuizen hun bewondering voor de bestormers van het New Yorkse World Trade Center niet onder stoelen of banken staken. Aanhoudende problemen met Marokkanen in Veldhuizen zouden niet afdoende zijn aangepakt. ,,We hebben weinig fiducie in de gang van zaken. De stevige taal van Van der Knaap en zijn samenscholingsverbod hebben weinig uitgehaald.”

Jeugdbendes

De burgemeester laat doorschemeren de acties van Voorpost in Ede op de voet te volgen, maar wil de zaak niet onnodig opblazen. Wel benadrukt hij dat Ede op de goede weg is. Risicojongeren, allochtoon én autochtoon, worden zowel preventief als repressief aangepakt, stelt hij.

Voorpost zegt zich de komende maanden in de wijken van Ede te willen blijven ,,manifesteren”, om zo het verzet van burgers tegen ,,jeugdbendes” te bundelen. De beweging eist van de politiek harde maatregelen, zoals nul-tolerantiebeleid bij criminaliteit en uitzetting van zogeheten draaideurcriminelen.

De organisatie noemt zichzelf een ,,heel-Nederlandse actie- en vormingsgroep.” Voorpost is partijonafhankelijk en opereert in Nederland, Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Aanhangers strijden voor de hereniging van Nederland en Vlaanderen en zijn onder meer tegen de legalisering van drugs en kindermisbruik. De groep keert zich openlijk af van wat ze de ,,multiculturele illusie’’ noemt.

Afgelopen jaren voerde Voorpost actie tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, tegen moslimextremisme en vóór de hereniging van Nederland en Vlaanderen. Dit jaar neemt de groepering de legalisatie van drugs op de korrel. Voorpost bestaat reeds meer dan dertig jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie