Veldhuizen koploper vernielingen

20 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

Per duizend inwoners bedroeg de schade over de eerste zes maanden van dit jaar 1.080 euro. Dat is veel hoger dan in het centrum van Ede (780 euro per duizend inwoners), het buitengebied van grofweg Lunteren en Wekerom (690 euro), Kernhem (660 euro) en Bennekom (640 euro). Ede-Zuid sluit met een schadepost van 440 euro de rij.

Schadebedrag gelijk aan twee trapveldjes EDE - De schade door vernielingen is in de wijk Veldhuizen veel hoger dan in andere wijken en dorpen van Ede.

Trapveldjes

De cijfers zijn afkomstig van gemeente Ede die tweemaal per jaar de schade door vernielingen met een ‘vandalismemeter’ inzichtelijk wil maken. In het eerste halfjaar van 2010 is voor een bedrag van 73.750 euro vernield aan gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte. Het gaat dan om lantaarnpalen, bankjes, verkeersborden en speelvoorzieningen. Van het bedrag had de gemeente ook twee prima uitgeruste trapveldjes kunnen aanleggen. Vandalisme tijdens de afgelopen oud en nieuw-periode is niet in de cijfers inbegrepen.

In 2009 is de totale schade over het gehele jaar becijferd op 165.000 euro. Een uitsplitsing naar dorpen en wijken, zoals gemeente Ede dit jaar wel doet, is hierbij niet bijgehouden en zodoende ook niet meer mogelijk. Evenmin is destijds een verdeling gemaakt naar het eerste en tweede half jaar van 2009.

Toch geeft het totale jaarcijfer volgens de gemeente een goed beeld van de enorme schade die door vernielingen wordt toegebracht. Ede hoopt op beterschap: ,,Voor hetzelfde geld zou een heleboel gedaan kunnen worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie