Expo kankerpatiënten ‘geeft lucht’

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Wolven schildert al vanaf zijn vijftiende. ,,Ik ben enthousiast gemaakt door een tekenleraar. Daarna ging ik me oriënteren en kwam ik in contact met kunstenaars in Ede, zoals Ben van Londen en Kees de Bak. Zo leerde ik schetsen, kleurenleer en technieken. Je moet eerst fouten maken om te leren. Die manier van lesgeven heb ik zelf doorgezet’’, zegt de Edenaar.

Hans Wolven in tv-programma ‘Schepper en Co’ EDE - ,,We proberen ze een paar uur uit het verdriet te halen’’, zegt Hans Wolven (56). Hij geeft schilderles aan mensen die kanker hebben, of die mensen kennen die deze ziekte hebben. Een tv-ploeg van de NCRV kwam donderdag bij hem op bezoek, ook in het Toon Hermanshuis aan de Stationsweg, een plek waar mensen met kanker hun hart kunnen luchten.

door Freek Wolff

Hij gebruikt allerlei technieken, soms zelfs gemengd. Een rij aan exposities in de regio was het gevolg. Zijn schilderijen zijn fleurig, waarbij het opvalt dat Wolven valt voor bloemen. ,,Ik schilder veel rozen, omdat die het moeilijkst zijn om te schilderen. Ik bekijk ze steeds vanuit een andere stand. Daarbij breng ik ook de vergankelijkheid in beeld, door niet alleen frisse bloemen te schilderen.’’ Abstract werk is bij de schilder in ontwikkeling. Hij toont beelden, waarbij hij een rits en knopen gebruikt.

Het Toon Hermanshuis (voorheen Panakeia) kwam twee jaar geleden in beeld, toen Hans’ vrouw borstkanker kreeg. Zo kwam hij bij Panakeia terecht, waar hij een tentoonstelling zag van foto’s over vrouwen met één borst. Een gesprek met de directeur leidde ertoe dat Hans een tekengroep kon beginnen.

Chemo-kuur

Na twee jaar lesgeven, vond de kunstenaar de tijd rijp om de schilderijen die zijn cursisten maakten, te exposeren. ,,Ze zijn zo trots als een pauw. En terecht. Deze mensen komen binnen met geringe kennis. Ze piekeren heel veel en als je je stort op creativiteit geeft dat lucht. Ja, er wordt onder elkaar wel gesproken over het ziek zijn. En hoe iemand het ervaart om een chemo-kuur te ondergaan bijvoorbeeld. Dat wordt met elkaar uitgewisseld. Ik ben geen therapeut, maar laat ze wel praten. Dat kan verhelderend werken.’’

Wolven verloor samen met zijn echtgenoot een zoon aan kanker. Desondanks is hij opgewassen tegen de verhalen van mensen die bij hem les krijgen. ,,Ja, daar word ik mee geconfronteerd, maar ik zie mezelf meer als ervaringsdeskundige. Soms is het weleens moeilijk, maar dan zijn er deskundigen aanwezig die de mensen op kunnen vangen. Ik wil de mensen lucht geven. Het resultaat is verbazingwekkend. Zo had ik eens een oudere man die alleen nog door kokertjes kon kijken, zo erg waren zijn ogen aangetast. Maar als je ziet wat hij maakt...!’’ De cursisten schilderen landschappen, bloemen en abstracte werken. Eén vrouw maakte een persoon met daarbij het motief van Pink Ribbon (oktober is de maand van borstkanker).

u De reportage over Hans Wolven en de expositie is te zien bij het tv-programma Schepper en Co op vrijdag (vermoedelijk 5 november) tussen 17.00 en 18.00 uur op Nederland 2.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie