Pegasustocht: te ver en te nat

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Weerman Erwin Kroll had het vrijdagavond bij het rechte eind. Vooral in de middag was het weer in één woord pet. Daar hadden de wandelaars aan de Pegasustocht onderweg goed last van, zeker zij die de afstand van dertig kilometer moesten volbrengen. ,,Het was te ver en nat,” zo vertelde een deelneemster bij binnenkomst in hotel De Bosrand in Ede. En daarbij had zij via haar GPS-navigatiesysteem ook nog moeten vaststellen dat de wandeltocht tweeëndertig in plaats van dertig kilometer was geweest. Een voordeel voor de wandelaarster was wel dat zij bij binnenkomst kon genieten van de Pegasus Pipes & Drums, die onder andere het lied ‘Highland cathedral’ speelden.

Iets minder wandelaars door gure weer EDE - Het gure weer miste zaterdag z’n uitwerking niet op het aantal deelnemers van de Pegasustocht. De organisatie schreef 1.600 wandelaars in. Vorig jaar waren dat er 1.700.

door Jan de Boer

Niet alleen wandelaars genoten van Pegasus Pipes & Drums. Ook het diamanten echtpaar Sluis, dat een feestje had belegd in De Bosrand, kreeg een bezoekje van de ‘Schotse’ band. Wim Jacobs, één van de organisators van de Pegasustocht, erkende dat de wandelaars met het eindpunt bij hotel De Bosrand twee kilometer meer liepen. Dat kon volgens hem niet anders. ,,Vorig jaar was het eindpunt nog in de kazernes. Dit jaar kon dat niet meer. En moesten we ergens anders heen. Het gemeentehuis, waar we anders eindigden, was geen goed alternatief. Daarom kwamen we bij De Bosrand uit.”

Een ideale locatie, omdat de wandelaars daar vandaan eenvoudig met historische militaire voertuigen van ‘Keep Them Rolling’ naar het startpunt bij De Hartenberg gebracht konden worden. Daarvoor had de organisatie speciaal een ontheffing voor een dag gekregen om over de Koeweg te mogen rijden. Start- en eindpunt van de Pegasustocht veranderen nogal eens. Vaste prik blijft dat delen van de route van het wandelevenement zijn bedoeld als herdenking aan de historische vluchtoperatie ‘Pegasus’ in oktober 1944.

Het lijkt erop dat ook in 2011 het eindpunt van de routes van twintig en dertig kilometer weer Hotel De Bosrand zal zijn. Hotelmanager Jolanda Meeuwsen was heel tevreden. ,,Als het aan mij ligt, zijn wij volgend jaar weer eindpunt van de wandeltocht.” Dit keer kon de organisatie 1.600 deelnemers verwelkomen. Dat was iets minder dan in 2009 toen er 1.700 mensen aan de wandeltocht meededen.

Nijmegen

Ook de mensen van wandelvereniging Blauw-Wit en het Rode Kruis weten dat het weer altijd van invloed is aantal deelnemers. Een deelnemer vatte het na afloop als volgt samen: ,,Ik ben nat en moe. Vanaf 1989 doe ik al mee. Zo veel regen en kou als dit keer, heb ik nog niet meegemaakt.”

Niet iedereen had zich van tevoren op de langste afstand voorbereid. Een vrouw had de tocht - ook door de weersomstandigheden - als zwaar ervaren. ,,Of ik vaak train? Nee, dat doe ik niet. Je weet natuurlijk uit ervaring wat het is om aan een lange wandeltocht mee te doen. Voor mij was de Pegasustocht weer de eerste wandeltocht na de vierdaagse van Nijmegen. Daarom was het eventjes wennen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie