‘Weidevogelplan op het spel’

3 november 2010 om 00:00 Voorpagina

Ede zou de komende jaren 16.000 euro per jaar bijdragen, maar heroverweegt toezeggingen daarover op een moment waarop de regie over het Binnenveld - per 1 januari 2011 - wordt verlegd van de vier WERV-gemeenten (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) naar Foodvalley.

Oproep aan Ede om af te zien van bezuinigingen EDE - Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost (WBO) doet een dringend beroep op Ede om bezuinigingen op het Landschapsontwikkelingsplan terug te draaien.

Morgen (donderdag) en komende week buigt de Edese gemeenteraad zich over een pakket aan bezuinigingen. Daarin zitten de kosten voor natuurontwikkeling in het 5.000 hectare groot open gebied tussen de vier stedelijke gemeenten.

De weidevogelwerkgroepen Binnenveld-Oost en -West vrezen dat hiermee een fikse streep gezet kan worden door de prille natuurontwikkelingsplannen. Agrariërs in het Binnenveld werken sinds afgelopen voorjaar intensief samen met de twee weidevogelgroepen in het gebied. De WERV-gemeenten stemden eind 2009 met de plannen én de financiering in. Nu Ede zich uit het laatste dreigt terug te trekken, luidt WBO-coördinator Henk van Paassen de noodklok. ,,Het Weidevogelplan mag niet al in het eerste jaar wegbezuinigd worden.”

Ook Binnenveld-coördinator Vlaar weet zich geen raad met de situatie en dringt er bij Ede op aan de bezuinigingsmaatregel in te trekken. Volgens Vlaar legt Ede hiermee de uitvoering van het Binnenveldse Landschapsontwikkelingsplan stil. Volgens hem is dat geen goed signaal richting VROM, met bijna een miljoen euro één van de belangrijkste financiers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie