'Beats' leskisten van TechnoDiscovery voor basisonderwijs

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery, Pabo-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en leerlingen van scholengemeenschap Het Streek hebben nieuwe leskisten rondom het thema ‘Wetenschap, techniek en modeverschijnselen/trends’ ontwikkeld voor het basisonderwijs.

De leskisten met de naam Beats laten basisschoolleerlingen ervaren wat de invloed is van wetenschap en techniek op muziekinstrumenten en muziekstijlen. Woensdagmiddag 27 oktober werden de leskisten, ontworpen door zes leerlingen van vmbo-Techniek van CSG Het Streek locatie Amsterdamseweg, overhandigd aan Henk Rietdijk van TechnoDiscovery.

Het Streek, de Pabo van de CHE en TechnoDiscovery werken al sinds de opening in 2008 structureel samen. TechnoDiscovery is een leer- en werkplek voor jong en oud om in aanraking te komen met wetenschap en techniek. Pabo-studenten hebben de inhoud van de nieuwe leskisten verzorgd en zes leerlingen vmbo-Techniek (twee leerlingen volgen hierbinnen het programma Design en Living) maakten er zes solide kisten van met elke een eigen design.

Na de overhandiging geeft Henk Rietdijk, projectleider TechnoDiscovery en CHE-docent, aan: ,,De ontwerpen passen uitstekend bij het thema. Ik ben nu benieuwd welke leskist bij de basisschoolleerlingen het meest favoriet is. De samenwerking met het de leerlingen van Het Streek is heel goed verlopen. De kisten zijn naar eigen inzicht verbeterd en de creativiteit is er goed op losgelaten.''

De leerlingen Jill Wentholt, Rodney Keuken, Jordin Slotboom, Niels van Kruistum, Corné van Rijn en Gamze Durmus zijn ook trots op het resultaat. Ze geven aan dat ze het leuk vonden om eens heel wat anders te maken dan de normale schoolopdrachten en om op deze manier met elkaar samen te werken.

De leskisten bevatten onderwijs voor twee dagdelen op de eigen school en zijn een onderdeel van het programma dat TechnoDiscovery aan basisschoolleerlingen van groep 6 tot en met 8 aanbiedt. De leerlingen komen ook een dagdeel naar Ede om in het leer- en ontdekscentrum de techniek in de praktijk te proeven. Elk half jaar is er een nieuw thema. Afgelopen schooljaar hebben 1700 leerlingen van 42 verschillende basisscholen TechnoDiscovery bezocht.

Het doel hiervan is het aantal leerlingen te verhogen dat kiest voor een technische opleiding in het vmbo/mbo of een bètaprofiel bij havo of vwo. Tegelijkertijd ondersteunt TechnoDiscovery op deze manier basisscholen bij het integreren van techniek en wetenschap in het lesaanbod. Het Streek, ROC A12 en de CHE zijn samen met de acht Branche Regio Combinaties uit het bedrijfsleven in de Valleiregio partner in de stichting TechnoDiscovery.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie