'Twence' gaat gft-afval verwerken in Ede en omgeving

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Burgemeester Cees van der Knaap, voorzitter van de Regio de Vallei en J.T.P.M. Rooijakkers, directeur van Twence Afval en energie, ondertekenden donderdag het contract voor de verwerking van het gft-afval uit de Vallei-gemeenten. Met ingang van 1 januari 2011 verwerkt Twence al het gft-afval van de regiogemeenten Ede, Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Wageningen. Het afval wordt duurzaam verwerkt in een vergistings- en composteringsinstallatie en in een biomassa elektriciteitscentrale.

Het gft-afval wordt eerst vergist tot biogas in een vergistingsinstallatie. Het residu wordt vervolgens omgezet in compost waarbij de houtige delen als brandstof worden benut in de biomassa elektriciteitscentrale. Het biogas wordt in speciale motoren omgezet in warmte en groene stroom. De warmte wordt ondermeer benut voor het vergistingsproces en voor levering aan een warmtenet.

Deze manier van verwerking van gft-afval geeft een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van broeikasgassen. Daarnaast betekent het een besparing op het verbruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas.

foto:

De ondertekening: Van der Knaap (rechts) Rooijakkers van de firma Twence.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie