Agrariërs krijgen extra tijd voor schoonmaak sloten

29 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Waterschap Vallei & Eem gaat tussen 1 en 12 november de schoonmaak van sloten controleren tijdens de zogenaamde ‘schouw’. In tien dagen tijd wordt circa 2500 kilometer sloten in het gehele gebied van het waterschap bekeken. Dit gebeurt ieder jaar om ervoor te zorgen dat sloten het regenwater goed kunnen aan- en afvoeren.

Als blijkt dat grondeigenaren de sloot die grenst aan hun perceel niet voldoende hebben schoongemaakt, krijgen zij dit jaar twee weken meer tijd dan gebruikelijk om het onderhoud alsnog uit te voeren. Hiermee komt het waterschap tegemoet aan verzoeken van diverse agrariërs om de schouw uit te stellen.

Grondeigenaren hebben de plicht om ieder jaar de sloten rondom hun percelen schoon te maken. Tijdens de schouw controleert het waterschap of dit goed is gebeurd. Veel agrariërs hebben dit jaar moeite met het oogsten en het onderhoud aan de sloten omdat de zware tractoren de natte percelen niet op kunnen. Na de hevige neerslag van eind augustus is het namelijk steeds koud en nat gebleven. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap heeft daarom besloten de hercontrole (herschouw) van de sloten twee weken te verplaatsen, waardoor ook het opleggen van een eventuele boete wordt uitgesteld.

Uitstel

Van diverse agrariërs ontving het waterschap het verzoek om de schouw uit te stellen. Het waterschap heeft begrip voor de situatie, maar heeft besloten de schouw niet te verplaatsen. Dit omdat een goed gemaaide sloot er juist voor zorgt dat water beter afstroomt en percelen kunnen opdrogen. Bovendien hebben vaak meerdere eigenaren er last van als het onderhoud later wordt uitgevoerd. Bij uitstel van de schouw zal de oogst en het slootonderhoud niet makkelijker worden en hebben eigenaren mogelijk nog meer moeite om de oogst van het land te halen.

Om agrariërs tegemoet te komen wordt de hercontrole wel uitgesteld, zodat het verlaat uitvoeren van het onderhoud niet direct juridische consequenties heeft. Na de hercontrole gaat het waterschap handhavend optreden - wat kan leiden tot het opleggen van een boete - om te zorgen dat uiteindelijk alle watergangen zijn schoongemaakt.

De schouw wordt uitgevoerd van 1 november tot 12 november. De hercontrole vindt niet plaats in de week van 29 november tot 4 december (zoals eerst de bedoeling was) maar van 13 tot 18 december.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie