Stadspoort wil blauwe zone

10 november 2010 om 00:00 Nieuws

Ook zijn bestuursleden Wibo Tijsseling, Cas van den Brink en Peter Jan Meevis van de winkeliersvereniging uiterst teleurgesteld in het gemeentebestuur. Gemeente Ede daarentegen zegt al medio deze maand te kunnen beschikken over de uitkomsten van een recent gehouden parkeeronderzoek. Binnenkort kan de winkeliersvereniging in Stadspoort een uitnodiging verwachten.

Winkeliers noemen gemeente laks EDE – De winkeliers van de Stadspoort zijn de parkeeroverlast door bezoekers van CineMec meer dan beu.

door Jan de Boer

Winkeliers schermen echter met een afspraak met toenmalig wethouder Peter van ’t Hoog. Die stelde hun vorig jaar een blauwe zone in het vooruitzicht. De Stadspoort merkte in de voorbije week helemaal, dat het één minuut voor twaalf is. In die week waren er in CineMec vier grote manifestaties. Autobezitters omzeilden het betaald parkeren bij CineMec door hun auto te parkeren op plekken die bedoeld zijn voor het winkelend publiek van Stadspoort. Over illegaal parkeren stelden VVD en BurgerBelangen al vragen aan de het Edese gemeentebestuur.

Door de komst van het nieuwe Expotheater is de parkeeroverlast op de Stadspoort steeds groter. ,,Aan de omzet merken we, dat consumenten hun auto niet goed kwijt kunnen.” Net als bij de Bellestein en bij de Spindop pleit de winkeliersvereniging voor een permanente blauwe zone. De invoering zorgde daar voor de oplossing voor het parkeerongemak. ,,Dat moet op die manier ook bij ons gebeuren.”

Verkeersdeskundigen

De grootste dwarsligger lijkt de gemeente Ede zelf te zijn. Een doorn in het oog van de winkeliers. ,,De parkeerdruk neemt steeds verder toe. Al tweeënhalf jaar hebben wij aangegeven, dat CineMec gaat uitbreiden en dat het bij ons steeds drukker wordt. Toen we bij wethouder Van ’t Hoog op bezoek waren, zaten er ook twee verkeersdeskundigen bij. Het parkeerprobleem op de Stadspoort werd onderkend.”

Na een half jaar bleek uit een onderzoek, dat er geen blauwe zone bij de Stadspoort hoefde te komen. ,,Wel stelde de gemeente voor een proef op de vrijdag en de zaterdag in te stellen. Dat is nog steeds niet gebeurd. Overigens wilde de gemeente niet zelf controleren hoe er geparkeerd werd.” Onbegrijpelijk vinden de winkeliers. Zeker omdat de gemeente aan CineMec een kortlopende lening verstrekte voor de parkeergarage. ,,De gemeente laat ons in de kou staan.”

Volgens een woordvoerder van gemeente Ede heeft de gemeente wel overleg over de problematiek met andere winkeliers in Stadspoort. ,,Van een proef voor een blauwe zone weet ik niets. Eind oktober is een onderzoek gedaan naar het parkeren op de Stadspoort. De gegevens zijn half november bekend. Over de uitkomst nodigen wij de winkeliersvereniging ook uit.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie