Kinderboerderij buiten schot

10 november 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De bezuiniging op kinderboerderij De Oude Hofstede lijkt van de baan.

door Jan de Boer

Bijna alle politieke partijen dreigen deze maand tijdens de behandeling van de begroting met een motie om voorgenomen bezuinigingen op dit terrein tegen te gaan. Voor de kinderboerderij De Oude Hofstede in de wijk Maandereng-Zuid een flinke steun in de rug. Bij de stemming in de raadsvergadering van komende donderdag lijkt de motie het zeker te gaan halen.

Het zijn barre financiële tijden. Hoe bar, dat kan op dit moment niemand zeggen. Uitgangspunt voor het gemeentebestuur is om een sluitende begroting te krijgen. Hoeveel er precies bezuinigd moet gaan worden in de periode 2011 tot en met 2014, blijft nog steeds onduidelijk. Pas bij de behandeling van de Perspectiefnota in juni 2011 wordt er meer klaarheid verkregen. Veel raadsleden denken dat het allemaal nog best mee kan vallen met de bezuinigingen. Zij zien zich daarbij gesteund door het feit dat Ede iedere keer bij de vaststelling van de jaarrekening miljoenen over blijkt te houden.

Na een globale doorrekening van het regeerakkoord van het kabinet Rutte pakt het allemaal nadeliger uit dan eerst werd gedacht. Voor 2011 verwachtte Ede een voordeel van 467.000 euro. In de praktijk blijkt dit een nadeel te zijn van 183.000 euro. Voor 2012 hetzelfde beeld. Er werd uitgegaan van een voordeel van 510.000 euro, dit wordt slechts een voordeel van 10.000 euro. Het perspectief voor de jaren 2013 en 2014 geeft een gunstiger beeld. Voor 2013 en 2014 werd respectievelijk een voordeel van 586.000 euro en 30.000 euro verwacht. Nu gaat de gemeente Ede uit van voordelen van 1.386.000 euro (2013) en 2,1 miljoen euro (2014).

,,Echte zekerheid hoe het precies zit, is er niet. Onzekerheden blijven er nog,” vatte wethouder Evert van Milligen de cijfers samen. Volgens Jaap Boot (CDA) staat zijn partij voor een groot deel achter de begroting. Maar: ,,Een gevaar is dat de bezuinigingen een doel op zich worden. En er onherstelbare schade wordt aangericht in het sociale en maatschappelijke domein.”

Daan van Doorne (VVD) stemt er mee in, dat de bezuinigingen voornamelijk een afslanking van de gemeentelijke organisatie tot doel hebben. ,,Hierdoor wordt vermeden, dat de gemeentelijke lasten voor de burger gaan stijgen. Eerst orde op zaken stellen in eigen huis en de burger geen lastenverhoging presenteren, waren de speerpunten in ons verkiezingsprogramma.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie