Met lege maag naar school

10 november 2010 om 00:00 Nieuws

,,Eet smakelijk. Voor iedereen is er een bruin en wit broodje. En voor wie dat niet genoeg is, is er ook nog een snee bruin brood.” Woorden van juffrouw Gerda Budding van groep vier van de Veldhuizerschool aan haar leerlingen. Alle kinderen waren met een lege maag naar school gekomen om met elkaar mee te doen aan het Nationaal Schoolontbijt. Er was ook een ei bij. ,,Dat eet ik elke morgen,” zei een jongetje zonder blikken of blozen.

Nationaal Schoolontbijt: eten in de klas EDE - Het druist in tegen alle gezondheidswetten: met lege maag naar school. Vrijdag mocht het voor één keer op de Veldhuizerschool waar voor de kinderen brood, melk en eieren klaarstonden.

Voor de ene keer zagen leerkrachten van de Veldhuizerschool door de vingers dat hun scholieren met lege maag op school arriveerden. De school is alweer - in afwachting van de nieuwbouw aan de Kraatsweg in Ede - een aanzienlijke ondergebracht in een deel van Het Streek aan de Amsterdamseweg. Dat bevalt op zich prima, aldus directeur Geertje van de Put.

In het nieuwe schooljaar 2011-2012 zal de nieuwe Veldhuizerschool volgens de planning in gebruik worden genomen. Dat zal een vooruitgang betekenen voor het oude gebouw, dat in 1932 werd gebouwd. ,,In het oude gebouw hadden wij zeven lokalen. In de nieuwe school krijgen we elf lokalen en een gemeenschappelijke ruimte.” De Veldhuizerschool is in de afgelopen tijd qua leerlingenaantal verdubbeld. ,,Dat komt ook door de wijk Kernhem.”

Ook komt dat volgens Geertje van de Put doordat de bij de Hervormde Schoolvereniging behorende school centraal ligt tussen Ede-West, Veldhuizen en Kernhem. ,,Onze school ligt in een hele rustige hoek.” De Veldhuizerschool was nodig aan vervanging toe. En te klein. ,,Toen hebben we laten onderzoeken of het rendabel was om nieuwbouw te plegen.” Bij de nieuwbouw is er speciaal gekeken of het schoolgebouw in de wijk zou passen. ,,Het wordt dit keer geen jaren dertig stijl.”

De nieuwe Veldhuizerschool krijgt een groen mosdak. ,,Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De school wordt als eerste in Nederland passief gebouwd. Dat betekent dat de school dikke muren van dertig centimeter krijgt. Het passieve zit ‘m er in dat de school energieneutraal is. De energiekosten moeten met vijfenzeventig procent omlaag ten opzichte van de kosten in de oude school met enkelglas en slechte kozijnen. In de nieuwe school zullen kinderen niet meer roepen ‘juf, ik heb een emmer nodig, het lekt in de klas’.”

Op de tijdelijke locatie blijft de Veldhuizerschool extra dingen doen voor de leerlingen. Voor het Nationaal Schoolonbijt kreeg de school hulp van Bakker Bart van de Bellestein. ,,Hij verzorgt alles voor ons en dozen gemaakt met broodjes en beleg. Bakker Bart heeft onze school uitgekozen, omdat wij te maken hebben met een tijdelijke huisvesting. Daar ben ik heel blij mee. Vaak betekenen dit soort activiteiten ook extra werk voor de collega’s. Dat is het nu helemaal niet.”

De kinderen werd geleerd, dat het belangrijk is om te ontbijten. ,,Het gebeurt hier niet, dat kinderen met een lege maag naar school gaan.” Een meisje met een broodje met vlokken vond het leuk om samen met de andere leerlingen te ontbijten. ,,Thuis sla ik het ontbijt nooit over.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie