Jubileumeditie Bergrace By Night met record aantal deelnemers (update)

5 november 2010 om 00:00 Sport

WAGENINGEN - Een jubileum vier je het liefst met zoveel mogelijk mensen. Wat dat betreft had 'de jubilaris dan ook niets te klagen. En dat deed Hans Burgersdijk, de grote initiator van de Berg tot Bergrace dan ook niet. Het zit niet in het karakter van de organisatorische duizendpoot, terwijl hij daar toch wel enige reden toe had. Het 25 jarig jubileum werd toch wat verstoord door de weergoden. De regen liet de klinkers op de Wageningse Markt glimmen en de wind deed pogingen de deelnemers van diezelfde Markt weg te blazen, maar noch de lopers, groot en klein, lieten zich nog door Pluvius, noch door de geselende wind verjagen.

door Dick Martens

Sterker nog, nimmer stonden er zoveel deelnemers aan de start. Maar liefst 3.155, waaronder 325 kinderen, hadden de loopschoenen aangetrokken en trotseerden stoer de alleszins ideale loopomstandigheden. ,,Ik verbaas mij daar elk jaar weer over", aldus Burgersdijk tussen twee loopnummers van de kinderen door. ,,Maar wij als organisatie rusten dan ook nimmer op ons lauweren en zijn altijd weer op zoek naar noviteiten. Zo ook in deze jubileumeditie. Wij hebben voor alle deelnemers een prachtige 'gouden' medaille, die samen met de zilveren die verdiend kon worden bij de Bergrace in april, een waar collectors item blijkt te zijn."

Ondertussen gaan de jeugdwedstrijden door.Van erg jong (3 jaar!) tot al wat ouder (13 jaar) en dus wat stoerder. En dat is onder andere te zien aan de kleding en de voorbereiding. Zoals bijvoorbeeld de 8 jarige Joris Langensbach uit Rhenen. Gehuld in een mooi groen jack en hardloopbroek is hij goed voorbereid op zijn wedstrijd. Hij stapt nog even bij café de Tijd binnen voor een sanitaire stop. Daarna is hij er helemaal klaar voor. Na een spannende strijd, met de Renkumer Koen van Zwam (lid van atletiekvereniging Ciko '66) als glorieuze winnaar, finisht 'onze' Joris uiteindelijk als zesde. Weliswaar buiten de prijzen, maar toch wel tevreden over zijn race. Zijn van trots glimmende moeder was dat in ieder geval

De prijswinnaars worden na de spannende wedstrijden, spectaculair gehuldigd. Ondertussen verzamelen de eerste volwassen lopers zich al op de Markt. Veelal gehuld in plastic, want de regen geeft niet op, maar dat doen de deelnemers zeker niet. De één schuilend onder de luifels, de ander al wat dribbelend over de natte klinkers. Zo heeft iedereen zijn eigen voorbereiding en ook ongetwijfeld hun eigen doelstelling.

,,Uitlopen, de tijd van vorig jaar verbeteren, gewoon de kick van lopen in het donker, voorbereiden op de marathon", is zo maar een greep uit de geluiden die te horen zijn vanonder de luifels of vanuit het startvak.

Extra training

Maar alle deelnemers gaan zeker vol overgave van start, na een warming up, verzorgd door de dames van Sportinstituut De Plataan. Zo ook de jonge Luuk Hendriks (16) uit Renkum. Na eerst nog even te hebben getraind met zijn voetbalmaten van RVW A1, 'doet' hij ook nog even de 7,6 km, om na 30.36 min. als 11e te finishen. In het klassement voor mannen tot 19 jaar is de sportfanaat zelfs de winnaar.

Een nieuw fenomeen dit jaar is de 16,6 kilometer. Burgersdijk verklaart waarom deze afstand op het programma is gezet.,,De deelnemers komen van heinde en verre naar Wageningen. Zitten soms uren in de auto en waren vaak na een half uur of een uur al weer klaar. Nu zijn ze wat langer bezig en gezien het aantal deelnemers (108) is er animo voor."

Renkumer Camille Bartels en zijn loopmaat Peter Schulz uit Heteren, komen dan wel uit de buurt, maar kozen bewust voor de langere afstand. ,,Jaren terug heb ik al eens deelgenomen. Inmiddels ben ik dusdanig met het loopvirus besmet, dat ik er al een marathon (Berlijn) op heb zitten en mij nu aan het voorbereiden ben op de marathon van Rotterdam. En wat dat betreft paste de Bergrace perfect in het voorbereidingsschema." Bartels vond de regen niet echt een last. ,,Ik had de goede vorm en heb erg lekker gelopen En ook mijn kilometers kunnen maken voor de Run for Malawi. Een project dat ik ondersteun door het lopen op Nike Plus schoenen. Via een chip in de schoen worden de gelopen kilometers van lopers op deze schoenen wereldwijd geregistreerd. Bij 40.000 gelopen kilometers zorgt Nike voor onder andere de aanleg van schoolpleinen en zorgt voor leermiddelen voor de kinderen in Malawi."

Tevredenheid en bewondering

Zo heeft elke deelnemer zijn doelen en idealen. Hans Burgersdijk heeft die ook nog steeds. Maar die zijn vaak van een wat ander kaliber dan 'zijn' lopers en loopsters. Hij is zaterdagmorgen al weer vroeg in de weer met de opslag van het materiaal (4 vrachtwagens vol).en blikt even terug op de jubileumeditie. ,,Wij hebben toch wel erg veel last van het slechte weer gehad. Portofoons werkten niet meer, de starttent vloog de lucht in en zelfs een dranghek werd door een windvlaag weggeblazen. Dat heb ik in al die 25 jaar nog nooit meegemaakt. " Toch overheerst bij de bevlogen duizendpoot de tevredenheid. Maar ook benadrukt hij bewondering te hebben voor de vele (155) vrijwilligers. ,,Er staan bijvoorbeeld mensen vier uur lang in de stromende regen in het Binnenveld. Zij krijgen praktisch niets mee van de sfeer. Dat zijn voor mij de echte toppers. Zij leveren misschien nog wel een grotere prestatie dan de lopers, die zo snel mogelijk van A naar B proberen te komen."

Ook heeft Burgersdijk genoten (evenals honderden deelnemers) van de after-party in het jungle restaurant van het Ouwehands Dierenpark, waar de Rolling Stones coverband 'Undercover' de (vermoeide) benen volop van de vloer kreeg.

,,Het feest heeft nog nooit zo lang geduurd", besluit Burgersdijk, die evenals de vele deelnemers terug kan zien op een weliswaar natte, maar een alleszins geslaagde jubileumeditie van de Bergrace By Night 2010.

Kijk voor uitslagen op: www.bergracebynight. nl

Zelf foto's of filmpjes gemaakt. Voeg deze dan toe via het linkje 'toevoegen' op deze site.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie