Culturele schreeuw

17 november 2010 om 00:00 Nieuws

Aaaaaarrrrrrrrggggghhhhh!! Zo, dat is er ook weer uit. ‘Nederland schreeuwt om cultuur!’ is de kreet die zaterdag geslaakt wordt, als protest tegen de bezuinigingen van het nieuwe kabinet op muziek, dans en beeldende kunst.

Ook de Edese popschool Novae zal hieraan meedoen tijdens haar eigen muziekfestival. Daar hebben ze vast een paar stevige grunters die een portie grafrochels laten horen. Luid en duidelijk.

Cultuur moet je koesteren. Het is waardevol, zeker die van hoge kwaliteit. Neem onze bovenste beste Sint Nicolaas. Die wil je toch niet missen? Daar wil je toch niet op bezuinigen? We tasten diep in de buidel om de allernieuwste dvd-speler te kopen. Jawel, mét HDMI (joost mag weten waar dat voor staat) en mét de mogelijkheid om blue-ray-schijfjes af te spelen. Voor nóg meer kwaliteit, voor nóg meer genot. Wat zullen we gelukkig worden.

Toegegeven, ik ben er ook voor gezwicht. Mijn oudbakken apparaat was dan ook hard toe aan vervanging. En weet je wat - dacht ik - doe ik er meteen zo’n visueel hoogstandje bij: ik koop de film Avatar in de blue-ray versie. Wat schetst mijn verbazing? Zegt de verkoper van de winkel waar het rood voor de ogen ziet: ,,Nee, die hebben we al lang niet meer.’’ Ik dacht nog even: ,,Ik ben toch niet gek?” Het is toch geen onbeduidend obscuur filmpje?

Aaaarrrrrgggghhhh....dan maar een cultureel hoogstandje: ‘The boy in the striped pyjamas’. Nog niet eerder was ik zo onder de indruk van een film die de kern van de Tweede Wereldoorlog zó treffend, dramatisch en alternatief in beeld brengt. Wat een surprise!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie