Biomassacentrale Ede vleermuisvriendelijk

17 november 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Tientallen belangstellenden namen maandagvond in het raadhuis een kijkje bij de informatiemarkt over de komende biomassacentrale aan de Nizolaan. Een vijftien meter hoge ‘houtsnipperkachel’, die onder meer de kaasverwerkende buurman Vika van stoom, en de wijk Kernhem van warm water gaat voorzien.

Stoom en water in 2012 vanaf Nizolaan

Snoeiafval gaat de oven in en levert energie. Het systeem is co2 neutraal. De uitstoot is gelijk aan de opname van het hout tijdens de groei. Bio-energie De Vallei, die de centrale in ontwikkeling heeft, noemt dit een koolstofkringloop.

Volgens Alec Breunesse van het bedrijf Borger & Burghouts, gespecialiseerd in vergunningen, wordt de centrale diervriendelijk. ,,De wanden worden heel speciaal. Vleermuizen zullen zich daar door de speciale constructie prettig voelen. Bovendien zijn de gaten donker. Het werkt. Zo heeft een Amsterdams hotel een soort kastjes, om mussen een plek te geven.”

Wanneer de centrale straks draait, is tussen de 40 en 90 ton biomassa per dag nodig. 4 tot 9 vrachtauto’s gaan die hoeveelheid houtsnippers vervoeren. De zogenoemde prunus wordt vanuit de hele regio aangeleverd. Leveranciers zijn onder meer de gemeenten Scherpenzeel en Veenendaal, en mogelijk Nijkerk, Wageningen en Barneveld.

Wordt het aanbod niet schaars wanneer deze gemeenten in de nabije toekomst dit houtafval zelf nodig hebben? ,,Dat zal wel meevallen”, verwacht wethouder Simon van de Pol. ,,Prunus is eigenlijk onkruid, bospest wordt ‘t ook wel genoemd. Daar is genoeg van.” Vervolgens gekscherend: ,,Schapen houden niet van bomen. Die moet je dus weghalen. Zo blijft de heide zoals we dat voor ogen hebben.”

Naar verwachting kan in 2012 de productie van duurzame stroom en warmte in Ede-Noord beginnen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie