Snoeiwerk kan zoal beter

17 november 2010 om 00:00 Nieuws

Ede pakte bij de wedstrijd om de groenste gemeente Entente Florale geen goud, omdat de werkwijze met cultuurbomen iets te wensen over laat. ,,De standplaatsen, het snoeien en de inkoop van materialen kan beter’’, licht Pieter den Boeft toe.

Ede pakt nét geen goud op Entente Florale EDE - De gemeente Ede is nét niet de groenste stad van Nederland. Vorige week werd bekend dat dit de stad Deventer is geworden.

De projectleider van Ede had lovende woorden over het zilver dat ‘zijn’ gemeente toch pakte. ,,Het heeft mijn collega’s gestimuleerd, we hebben een netwerk opgebouwd en het plaatst Ede op de kaart. Bovendien zou goud het eind van het succes betekenen. Nu kun je spreken van ontwikkeling. Nog een tandje erbij en we zijn er.’’

Wethouder Breunis van de Weerd is trots, omdat de jury in de breedte heeft gekeken naar de groene kwaliteit in de gemeente. En de kritische noten? ,,Qua snoeien moeten we roeien met de riemen die we hebben. We voldoen aan de IBOR-norm, waarmee de veiligheid gewaarborgd is, maar dat betekent niet dat je de laatste dorre tak uit elke boom kunt zagen. Wat betreft de standplaatsen zijn veel bomen net na de oorlog geplant. Intussen is de kennis qua plek verder ontwikkeld, maar intussen staan die bomen er wel. En het inkoopbeleid heeft vooral te maken met het feit dat grote projecten openbaar aanbesteed moeten worden. Dan heb je te maken met prijsvechters, waardoor de kwaliteit vaak onder de maat is. Dat is voor ons een knelpunt.’’

Ede scoorde een 8.1 als eindcijfer, ex-aequo met Eindhoven, terwijl Deventer met 8.3 aan het langste eind trok. Overigens was de jury in Ede onder de indruk van de oude lanenroutes die soms tot diep in de stad doorlopen (Trapakkers) en prees het beheer van de enorme hoeveelheid bos (2.400 hectare).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie