Zestien beuken en eikenbomen gekapt op de Doolhoflaan

17 november 2010 om 00:00 Nieuws

Er ging een hele discussie aan de kap van de bomen vooraf. Het voorstel van de gemeente om alle bomen vanaf de Laan van Kernhem tot aan het scoutinggebouw op de Doolhoflaan te kappen, zorgde voor veel onrust. Veel Edenaren liepen te hoop om ervoor te zorgen dat een deel van de bomen behouden zouden worden. Anderen vonden het geen probleem als alle bomen aan één stuk zouden worden gekapt. Wellicht werden zij gevoed door de woorden van Rinus Boortman van de gemeente dat ,,je bij een boom langer moet kijken dan een mensenleven.”

EDE - Gemeente Ede heeft een zestiental beuken en eikenbomen op de Doolhoflaan gekapt. Vraag is nu of de rest ook om moet.

De politieke druk was zo groot dat er uiteindelijk werd besloten om een deel van de bomen te kappen. ,,Dit is de eerste fase,” legt gemeenteambtenaar Jan Lub uit. Niet iedereen is het ermee eens, dat een groot deel van de bomen blijft staan. ,,De nieuwe boompjes staan er nog niet. Maar het is volgens mij geen gezicht als er allemaal kleine bomen tussen de grote bomen gezet worden,” zegt een Edenaar.

Dode bomen

De ‘open’ plekken worden door de gemeente nog dit jaar ingeplant met nieuwe beuken- en eikenbomen. Volgens Lub zijn er plannen om nog een keer met de gemeenteraad te gaan praten of er eventueel nog meer bomen gekapt moeten worden. ,,We willen aan de raad laten zien hoe het is geworden. En misschien ervoor zorgen dat de laan qua bomen weer gelijkjarig wordt. De bomen zelf blijven liggen. De takken gaan wel weg. In de dode bomen kunnen weer allerlei beesten, mossen, paddestoelen en schimmels komen. Die bomen rotten op den duur wel weg.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie