John Wijsmuller (D66) in de fout

17 november 2010 om 00:00 Voorpagina

EDE - D66-gemeenteraadslid John Wijsmuller woont in een schuur op het erf van zijn eigen boerderij. Hoewel in strijd met de wet, lijkt de schuldbewuste politicus ermee weg te komen.

door Jan de Boer

Eén vrijstaand bijgebouw van de boerderij van Wijsmuller is geschikt gemaakt voor woondoelen. Het omvat naast een woonkamer/kantoor ook een zogeheten natte cel (douche-wc) en een klein keukenblokje. ,,Ongeacht het gebruik van de woonkamer/kantoor, maken de aanwezigheid van de natte cel en het keukenblok dat het bijgebouw als een tweede woning op het perceel wordt aangemerkt. Dat is in strijd met de bestemming van het perceel,” is het standpunt van de gemeente Ede.

In een gesprek met burgemeester Cees van der Knaap heeft Wijsmuller aangegeven zich niet ervan bewust te zijn het bestemmingsplan te hebben overtreden. Het raadslid wil alles in het werk stellen om de huisvesting conform de regels te krijgen. Inmiddels heeft de D66’er enkele ongeoorloofde woonvoorzieningen verwijderd. ,,Na het gesprek op het gemeentehuis heb ik gezegd, alles te willen doen om datgene wat eventueel fout is, te herstellen. Ik heb meteen maatregelen genomen.”

Gemeente Ede bekijkt op korte termijn of de aanpassingen voldoende zijn en kunnen leiden tot een legalisatie van de woonsituatie. Gebruik van het bijgebouw voor een andere functie dan wonen, is binnen de geldende bestemming denkbaar, stelt de gemeente. ,,Onder welke voorwaarden dat kan moet nog worden onderzocht. De eindconclusie moet zijn dat de bewoning op toegestane wijze in de boerderij plaatsvindt.”

Wijsmuller is hoofdbewoner van de boerderij aan de Heremijesteeg en heeft daar kamerhuurders. ,,Ik heb niet bewust in strijd met de wet gehandeld,” zegt hij.

De D66’er lijkt met zijn ‘fout’ te kunnen wegkomen, denkt fractievoorzitter Sina Salim van zijn partij. ,,Een raadslid moet zich natuurlijk net als elke burger aan de regels houden. Elke schijn moet voorkomen worden. Omdat John niet wist dat hij iets verkeerds deed, hoeft het voor hem geen consequenties als raadslid te betekenen,” aldus Salim.

Wijsmuller zegt goedbedoelde aansporingen om een grote keuken te bouwen altijd in de wind te hebben geslagen. ,,Mijn twee zoons zeiden eens: je moet een keuken bouwen in de schuur. Het geld daarvoor hadden ze al bij elkaar gehaald. Ik zei: jongens, dat mag helemaal niet. Ze verklaarden mij zelfs voor gek, dat ik het niet deed. Ik wist heel goed, dat het niet mocht en heb het daarom ook nooit gedaan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie