Namen straten Enkawijk verwijzen naar historie Enka

24 november 2010 om 00:00 Nieuws

Dat heeft het Edese gemeentebestuur dinsdag besloten op advies van de gemeentelijke commissie Naamgeving Wegen. Het gaat om de volgende namen.

EDE - De straatnamen in de nieuw te bouwen wijk op het voormalige terrein Enka verwijzen naar de historie van de fabriek. Voor het eerst te bebouwen gedeelte is gekozen voor namen van personen, die van betekenis zijn geweest voor de kunstzijdefabriek.

Enkalaan, vernoemd naar de eerste naam van de fabriek. Heimanslaan, vernoemd naar dokter Heimans. Hij was van 1925 tot 1963 bedrijfsarts van Enka. Verder is hij belangrijk geweest bij de oprichting van het Julianaziekenhuis in Ede.

Van den Boschlaan, vernoemd naar Jonkheer J.M. van den Bosch. Hij was leider van de bouw van de fabriek en is er de eerste directeur geweest. Later kwam hij terug in Ede als chef Technische Dienst.

Tesselhofflaan, vernoemd naar P. Tesselhoff. Hij was van 1955 tot 1964 bedrijfsdirecteur. Roseboomlaan, vernoemd naar A. Roseboom. Hij was naast medewerker op de Enka ook wethouder van de gemeente Ede. Hij stond bekend als een sociaal man en een warme persoonlijkheid.

Nolethof, vernoemd naar H. Nolet. Hij was bedrijfsdirecteur van 1937 tot 1952. Het is hem gelukt om tijdens de oorlogsjaren onder moeilijke omstandigheden bedrijf en bemanning bij elkaar te houden.

Uiterwaalhof, vernoemd naar H. Uiterwaal, één van de laatste Enka-directeuren. Hij droeg eraan bij dat de fabriek niet in het jaar 2000 maar in 2002 gesloten werd.

Het is de bedoeling dat alle namen in de nieuwe wijk gaan verwijzen naar de Enka. Zo zullen de namen van later aan te leggen straten bijvoorbeeld verwijzen naar het productieproces.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie