‘Overtreders niet in de krant’

24 november 2010 om 00:00 Nieuws

VVD bijvoorbeeld, vindt dat in dat geval de naam van overtreders van de Wet Ruimtelijke Ordening onnodig wordt bezoedeld. De partij waarschuwde daarnaast voor ,,smullende media.” SGP sprak dinsdagavond in het raadhuis - tijdens een evaluatie van de in 2008 vastgestelde Nota Handhaving - van een ,,schandpaalkeuze” van het college.

Nota Handhaving: kritiek raad op plannen Kremers EDE - Partijen in de Edese raad verafschuwen het voornemen van b en w om namen te noemen bij de publicatie van opgelegde dwangsommen.

door André van der Vlerk

Voor het CDA gaat ‘naming and shaming’ een brug te ver. Fractieleider Komdeur voegde daaraan toe dat zijn partij het publiceren met naam en toenaam op de gemeentepagina van nieuwsblad EdeStad ,,niet zal meemaken.” Burgerbelangen vreesde een wapenwedloop. Volgens boegbeeld Ruben van Druiten kan het noemen van namen overtreders ertoe brengen ook ambtenaren en wethouders in de openbaarheid aan de schandpaal te nagelen.

Koffietafel

Wethouder Roel Kremers lijkt nochtans vast te houden aan het plan om namen van notoire overtreders openbaar te maken. Volgens hem moet dat beleid een (positieve) draai geven aan ,,gesprekken aan de koffietafel”. Waar burgers bij de bouw van een extra schuur overheidsregels aan de laars lapten, illustreerde hij, moet iedereen straks haarfijn te weten komen waar de gemeente mee bezig is. ,,Zodat men tegen elkaar zegt: je kunt niet zomaar doen en laten wat je zou willen.”

Volgens Kremers is er nogal eens sprake van miscommunicatie tussen gemeente Ede en individuele burgers, doordat de antenne van de ontvanger anders staat afgesteld. ,,Communicatie ís moeilijk. Gemeente Ede houdt alle mogelijkheden van overleg gaande. Maar als burgers volharden in een extra schuur die niet te legaliseren is, dan is er geen sprake van communicatie. Dan bereik je elkaar niet, omdat de doelen niet met elkaar in overeenstemming zijn.”

Een ,,worstelende” Kremers erkende dat afdelingen die verantwoordelijk zijn voor vergunningen enerzijds en handhaving anderzijds beter met elkaar moeten optrekken. Dat moet voorkomen dat het agrarisch gebied ineens een inspecteur op de stoep krijgt, nóg terwijl de bouwaanvraag ter beoordeling op het gemeentehuis ligt.

Partijen in de raad hadden er verder moeite mee dat het vizier onevenredig vaak is gericht op het agrarische buitengebied. Kremers weet dat aan de prioriteiten die de raad zelf bepaalde bij de keuze in 2008 voor de Nota Handhaving. Wethouder Simon van de Pol, verantwoordelijk voor het vergunningenbeleid in het stedelijke gebied van Ede, liet zich ontvallen dat in ‘zijn’ gebied aanvragers van vergunningen eerder geneigd zijn tot overeenstemming.

De discussie in de Edese raadzaal trok dinsdag de nadrukkelijke belangstelling van de Kamer van Koophandel. Afgevaardigde Harm van Veldhuizen drukte Ede op het hart om de belangen van ondernemers niet uit het oog te verliezen. Hij zei daarbij dat omstandigheden anno 2010 anders liggen dan in 2008.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie