Etnische registratie Roma ‘onontbeerlijk’

24 november 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - ‘Onontbeerlijk’ is de etnische registratie van Roma voor de gemeente Ede. Burgemeester Cees van der Knaap schrijft dit in een verweerschrift op de kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

De gemeente vindt dat dit nodig is om in aanmerking te komen voor rijkssubsidie om specifiek Roma-beleid te voeren.

Het CBP had eind september met spoed een indringend gesprek met de burgemeesters van Ede en Enschede, nadat was gebleken dat die gemeenten de etniciteit van Roma registreerden. Volgens de wet is registratie van etnische persoonsgegevens in beginsel verboden. Wel zijn er enkele uitzonderingen mogelijk, zoals voor voorkeursbeleid. Van der Knaap wilde ‘enkele feiten nagaan’ en pleit zich nu in een brief vrij van ongeoorloofde etnische registratie.

Volgens de burgemeester zijn er bij de gemeente Ede verschillende ‘registraties’ met gegevens van Roma in omloop. Zo is er een werkgroep geweest van ‘gemeente, politie, hulpverleningsinstellingen en al dan niet ad hoc justitie gebonden partners’ die in 2000 één van de gewraakte inventarisaties maakte. Deze registratie omvat ook politie- en justitiegegevens, een extra gevoelige registratie.

Volgens de gemeente had deze inventarisatie echter ‘louter het karakter van een groepsregistratie’, met de bedoeling om een voorkeursbeleid te ontwikkelen ter vermindering van hun maatschappelijke achterstandspositie. Ook is, naar overtuiging van het college, ‘het sec-kwantificeren van deze groep géén etnische registratie’. Ook een recente lijst met gegevens van Roma was volgens Ede geoorloofd, omdat het voor een specifieke subsidie, die in VNG-verband werd aangevraagd, ‘onontbeerlijk’ is geweest.

Volgens de VNG moeten gemeenten hun aanpak en beleid steeds meer met feiten en cijfers onderbouwen om van de landelijke politiek de aandacht te krijgen die het Roma-vraagstuk verdient.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie