Jan Pijkeren bedreigt koploper Bakker bij De Cirkel

17 november 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Jan Pijkeren vormt de grootste bedreiging voor koploper Martijn Bakker. Maar ook de sterk spelende Carel de Vries en Thomas Slijper zitten op het vinkentouw. Vooral de prestaties van Thomas Slijper dwingen respect af. Koploper Martijn Bakker wist tegen Slijper maar ternauwernood het vege lijf te redden.

Na de elfde ronde van de interne competitie bij De Cirkel gaat Martijn Bakker nog aan de leiding voor Jan Pijkeren, Carel de Vries, Thomas Slijper en Tom Pronk. Slijper, nog ongeslagen, mag het volgende week opnemen tegen Pijkeren.

Bakker ontmoet de eveneens ongeslagen Benjamin ten Holte, die de zevende plaats bezet. Nieuw in de top tien is Anne Postma. Een bevestiging van zijn talent, nadat schaken wegens werkzaamheden op een laag pitje stond.

Ontsnapt

Martijn Bakker ontsnapte aan een nederlaag tegen Thomas Slijper. Deze bracht een siciliaan op het bord. Bakker probeerde met een kwaliteitsoffer het initiatief te krijgen. Slijper hapte echter niet toe.

Wel won Bakker tijdelijk een pion. Een prachtig kwaliteitsoffer bracht Slijper terug in de strijd. Net niet genoeg voor de winst. Er werd, omdat één van de laatste partijen was, druk geanalyseerd.

Zelfs het befaamde schaakprogramma Fritz kwam op tafel. ,,Volgens Fritz heeft Thomas (Slijper, red.) tot en met de eenentwintigste keer zet liefst twintig keer de beste zet gedaan", oordeelde Bakker bewonderend. In de slotfase raakte Slijper de greep op de wedstrijd kwijt en liet Bakker glippen.

Dat deed ook Wouter Havinga met Jan Pijkeren. Vanuit het 'Scandinavisch' ontspon zich een ingewikkelde partij. Havinga hield het initiatief. Gaf dat in het middenspel niet weg. Een beter ogend eindspel met winstkansen. Pijkeren wist de dames te elimineren. Maar leek te moeten capituleren. Zeker omdat de tijd begon te dringen. Toch stak Pijkeren in de laatste vier minuten nog ruim twee minuten bedenktijd in een cruciale pionnen opstoot.

,,Een wanhoopspoging. Maar Wouter reageerde verkeerd", aldus de opgeluchte Pijkeren. De pionnen opmars kon Havinga niet meer stoppen. Een bittere pil na goed spel.

Die moest ook Hans van de Weteringh ondergaan. Een agressief spelende Tom Pronk zette met een polugaevsky variant van het siciliaans, de witspeler sterk onder druk. Van de Weteringh week al snel van de theoretisch begaanbare paden af.

Pronk ruilde een aantal stukken en zadelde Van de Weteringh op met een geïsoleerde pion. Het begin van het verval. Pronk drukte door en kreeg een riant eindspel op het bord. Slechts de tijdnoodfase kon nog roet in het eten gooien. Zover liet Tom pronk het niet komen. Hij versimpelde de stelling. En plukte de vruchten met winst.

Draak

Benjamin ten Holte en Jef van Swieten hadden er zin in. Dat betekent in de regel vuurwerk op het bord. Zo ook deze keer. Na wat theorie te hebben uitgewisseld kwam 'De Draak', een variant van de schaakopening open siciliaans, met als kenmerk het fianchetteren van de zwarte koningsloper, op het bord.

Van Swieten wist de witte loper te ruilen voor een paard. Opmerkelijk was dat beide spelers toen dachten beter te staan. Het was uiteindelijk ten Holte die het gelijk aan zijn zijde kreeg. Een open lijn en een genadeloze koningsaanval werd gestart. Hoewel Jef van Swieten met een alles of niets poging verdedigde was verlies niet te voorkomen.

Lang dacht Dick Wenning dat hem dat niet zou gebeuren. In zijn partij tegen Eip Janssen bracht hij het Morragambiet op het bord. Janssen compliceerde vanaf zet vier de stelling. Daarmee bereikende dat Wenning de theoriedoos kon sluiten. Er ontstond een opwindend schouwspel. In de overgang van midden- naar eindspel wist Janssen een licht ruimtelijk voordeeltje te creëren.

Op het moment dat Dick Wenning brood zag in het slaan van een pion op de h-lijn was de strijd gestreden. Eip Janssen wandelde met zijn koning richting centrum hier en daar een pion meesnoepende. Dick Wenning capituleerde. ,,Goed gespeeld. Het was een bizarre partij. Je (Janssen, red.) dwong me tot het verlaten van de begaanbare paden. Toch wel, ondanks het verlies, een mooie partij", meende hij.

Een oordeel waar Carel de Vries zich in kon vinden. Maar wel naar aanleiding van zijn zege op Albert Bootsman. Deze weerde zich kranig tegen de sterke De Vries. Toen laatstgenoemde een paard centraal posteerde was het in hogere zin voorbij. Bootsman probeerde het nog wel maar te vergeefs.

Anne Postma versloeg in een Damegambiet Harold Boom. Via zetverwisseling wist Postma zijn favoriete stelling (Tarrasch-verdediging) te bereiken. Hij schoof de c-4 pion door waardoor het centrum werd veroverd. Boom offerde een pion terug en kreeg kansen op de damevleugel. Een boeiend schouwspel volgde. Dat beheerste Postma beter dan de wederom in tijdnood komende Harold Boom. Hoewel Boom nog een toren offer in de hoop te promoveren bleek dit gebaseerd te zijn op ijdele hoop. Postma greep de zege en bereikte de top tien.

Zover zijn de routiniers Ben Zee en Martien Rood nog niet. De heren vochten wie de baas zou worden in het centrum van de schaakmacht. In eerste instantie was Rood de winnaar. Maar Zee vocht zich terug in de partij. Zeker omdat Martien Rood zijn stukken te weinig ontwikkelde. Maar de Veenendaler rechtte de rug. Dat er uiteindelijk tot remise werd besloten wekte geen verbazing.

Extern

De externe resultaten bij De Cirkel blijven opvallend goed. Nadat vorige week zowel het eerste als derde team haar tweede competitiewedstrijd in winst omzette bleef ook het tweede team niet achter. De Cirkel 2 versloeg het Beekbergense VDS 3 met 4-2.

Deze overwinning kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De eerste uitslag was een remise aan het eerste bord van Hans van de Weteringh die aan een nederlaag ontsnapte. Zijn tegenstander verknoeide het door een toreneindspel met twee verbonden vrijpionnen verkeerd af te wikkelen.

Daarna kwam De Cirkel wel op achterstand doordat Albert Bootsman in een gelijkstaand middenspel een beoordelingsfout maakte en een stuk weg gaf. Op de resterende vier borden was de zaak nog niet geheel duidelijk.

Ongeveer een uur later leek het er op dat Thomas Slijper, Ben Zee en Hans de Groot goede posities hadden verkregen. Het sein voor invaller Eip Janssen een remisevoorstel te aanvaarden. Hoewel hij meer dan voldoende compensatie voor een minuspion had. Er was weliswaar sprake van ongelijke lopers, maar die van Janssen was dreigender dan die van zijn tegenstander. Spelen op winst zou echter de nodige risico's met zich meebrengen.

Snel daarop mocht De Cirkel twee bordpunten noteren van achtereenvolgens Hans de Groot en Thomas Slijper. De Groot wist, nadat hij in het vroege middenspel enigszins gedrukt had gestaan, zich te bevrijden, het initiatief tot zich te trekken en via een mooie aanval een verdiend bordpunt binnen te halen.

Slijper wist knap zijn tegenstander te verschalken. Hoewel Thomas een stuk voor stond tegen twee pionnen was de stelling onduidelijk. Zijn tegenstander kon evenwel geen vuist meer maken. Hij wist de tegenkansen van zijn tegenstander behendig te verijdelen, waarna de rest een kwestie van uitschuiven was.

Ben Zee had vervolgens aan remise voldoende voor de overwinning. Zijn tegenstander mocht hiermee niet akkoord gaan en moest daarom gaan forceren. Hij deed dat niet zo slim. Liet de afruil van de torens toe, waarna een paardeindspel dat beter stond voor Zee op het bord ontstond.

Zee dwong zijn opponent geforceerd de paarden te ruilen. Daarna was het eenvoudig van één de te promoveren. Ondanks de tijdnood kon Zee daarna het punt eenvoudig naar zich toe trekken met een 'matje', waardoor de eindstand 4-2 werd.

De eerste drie teams gaan in hun klasse aan de leiding. Dat is (nog) niet weggelegd voor het vierde team. Zij verloren met 4-2 van Tornado 2. Roel Bor was het eerst klaar. ,,Die tegenstander speelde zoals ik gewend ben. Agressief en snel. Nu viel het kwartje mijn kant op.

Dat geluk had Paul Numan niet. In een gelijk opgaande strijd leek remise in het verschiet te liggen. Maar Numan liet een stuk instaan. Dat zag hij niet meer terug. Verlies was onvermijdelijk. Liefhebber Joop de Feijter verloor ook. Na een afruil kwam zijn koning op de tocht te staan. Het hergroeperen en verdedigen kostte teveel materiaal.

Eerste bordspeler Louis van der Vos wist nog een puntje te scoren. Zover kwamen Jan Blokpoel en Teun van Roekel niet meer. De laatste vergooide een gewonnen staand eindspel. ,,Gebrek aan routine. Maar niet getreurd want ik beschouw dit externe seizoen als een goed leermoment. "

Overige uitslagen:

Hans de Groot - Nienhuis remise, Jan Hartsuiker - Ben Verduyn remise, Fedde Kingma - Rob Heynis remise, Rutger Degenhart - Egbert Aalbers 1-0, Anton Spronk - Cees Hoek 1-0, Tom Smit - Lucas de Vries 1-0, Remy Mouthaan - Bert Bakkenes 1-0, Ugo Di Pietro - Hans Pasveer 1-0, Jasper van Sprundel - Bas Faasse 0-1, Ton van den Berk - Johan Ziegler 1-0, Gijsbert Nagel - Marco Hernandez 0-1 en Robert Degenhart - Willem van Esch 1-0.

Stand op kop:

1. (1). Martijn Bakker 637,50

2. (2). Jan Pijkeren 635.50

3. (3). Carel de Vries 589,00

4. (4). Thomas Slijper 526,67

5. (8). Tom Pronk 518,50

6. (6). Peter van der Wijngaart 512,00

7. (11). Benjamin ten Holte 489,00

8. (8). Wouter Havinga 474,83

9. (7) Albert Bootsman 450,67

10. (14). Anne Postma 433,33

(tussenhaakjes vorig stand vorige week)

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie