Duitse ambiance op Goudsberg

24 november 2010 om 00:00 Regio

De markt werd zaterdag gehouden in en rondom restaurant De Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren. Van één tot acht uur konden bezoekers struinen langs ruim 75 overdekte kramen, die aangekleed waren met sfeervolle lampjes en vuurkorven.

Winterfair met vuurkorven en kniepertjes EDE - Kramen met traditionele kniepertjes, ambachtslui die houten tollen en flesstoppers slepen én de kerstversieringen, niet te vergeten: winterfair op De Goudsberg.

door Marieke Siderius

Overdag was het al een gezellige drukte, maar echt groot feest werd het toen het langzaamaan donker begon te worden. De paden werden gemarkeerd met waxinelichtjes in lege potjes en glazen; tussen de midgetgolfbanen kwam rook uit houten stammetjes. Voor de kinderen werd het aan het einde van de middag helemaal spannend, omdat Sinterklaas samen met zijn Pieten zijn intrede deed.

Sinterklaas

Een stel jochies rende zenuwachtig heen en weer in afwachting van de Sint die élk moment kon verschijnen. ,,Geloof jij nog in Sinterklaas”, vroeg eentje voorzichtig aan de anderen. ,,Nee, natuurlijk niet”, klonk het stoer. ,,Oh, ik ook niet hoor”, haastte hij zich te zeggen. ,,Ik wil hem alleen wel even zien om te weten of hij wel de echte is.”

De drukbezochte winterfair had veel weg van een Duitse mini-kerstmarkt. Het evenement trok als een magneet hordes bezoekers aan. Wat af en toe - en hier en daar - bij de kraampjes zorgde voor een opstopping, omdat een flink aantal mensen zich tegelijkertijd door de ingang probeerde te wurmen.

Buggy’s

Ook naast het restaurant, waar de loterij plaatsvond en verschillende eetgelegenheden stonden opgesteld, was het soms een hele toer om je een weg te banen tussen de vele buggy’s en slenterende bezoekers. Organisator Gert Jacobsen was desondanks blij met de opkomst. ,,Boven verwachting. Vorig jaar kwamen er ongeveer 2.500 mensen langs, dat is nu denk ik wel drie keer zoveel. Toen was het ook slecht weer, veel mensen wisten nog niet dat er een winterfair werd gehouden. Dit jaar heeft het in veel kranten gestaan, waarmee de bekendheid een stuk is vergroot.”

Niet alleen het bezoekersaantal verschilde zaterdag ten opzichte van vorig jaar, ook de opzet van de winterfair en de organisatie zelf ondergingen wijzigingen. Jacobsen: ,,Waar we vorig jaar zestig kramen hadden, hebben we er dit jaar rond de 75. Ik heb in de laatste twee weken zelfs een twintigtal moeten afwijzen, omdat het anders niet meer paste op het terrein.”

Daarbij, zegt Jacobsen, heeft de organisatie de organisatie van de winterfair dit jaar losgekoppeld van het restaurant. ,,De winst die we dit jaar maken, gaat niet zoals vorig jaar naar het restaurant, maar gebruiken we om volgend jaar weer een mooie winterfair neer te zetten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie