Plots achter een auto opduiken

1 december 2010 om 00:00 Nieuws

‘Over de mogelijkheden en beperkingen van kinderen in het verkeer’ is de subtitel van het schijfje. Per school figureerden ongeveer zes kinderen uit groep 7 en 8 voor de situatieschetsen op eigen grondgebied. Het product is op touw gezet door de gemeente Ede en mede mogelijk gemaakt door regio De Vallei, provincie Gelderland en Verkeerseducatie.nl.

Presentatie dvd ‘Kinderen op de weg in Ede’ EDE - De chaos op de weg buiten basisschool De Kern aan de Kleine Houtlaan is illustratief. Tussen de middag krioelen auto’s, fietsen en voetgangers langs elkaar heen. Binnen in het schoolgebouw is woensdag de presentatie van de dvd ‘Kinderen op de weg in Ede’, waar leerlingen van dertien scholen uit Ede, Bennekom en Lunteren aan meededen.

Wethouder Breunis van de Weerd vertelde hoe hij als kind al bang was voor auto’s. ,,Mensen achter het stuur houden vaak geen rekening met jullie. En we zien dat ouders hun kinderen helaas vaker met de auto naar school brengen. Daardoor wordt het drukker en stimuleer je kinderen niet zelf in het verkeer te leren hoe de dingen gaan.’’

Een groot deel van de acteurs was present en zag in een samenvatting het resultaat van hun inspanningen. Kinderen op de fiets of lopend die ineens de weg oversteken of achter een auto vandaan komen, terwijl een auto snel nadert. Ook het leerproces van kinderen in het verkeer komt uit de verf. Oefening baart kunst (zoals richting aangeven) en dat betekent: déélnemen aan het verkeer.

De dvd toont de beperkingen en de fouten die kinderen maken in het verkeer. Zodat volwassenen zich daarop in kunnen stellen. De dvd wordt uitgereikt aan alle Edenaren die hun kersverse rijbewijs af komen halen. Ook de autorijscholen vinden de voorlichtingsdocumentaire van maar liefst tachtig minuten een goed initiatief.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie