Struikelen over het M-woord

1 december 2010 om 00:00 Nieuws

Ede ontvangt van de overheid een voorlopig eenmalig bedrag van vier miljoen euro voor tal van maatregelen, waaronder meer toezicht, de inzet van een gezinsmanager en huiswerkbegeleiding. Burgemeester Cees van der Knaap is als de dood dat Den Haag de kraan op den duur dichtdraait. ,,Als het gezinsbeleid over een jaar of drie moet stoppen, dan hebben we een desinvestering gedaan en zijn de gemaakte stapjes verdwenen.”

‘Krampachtige’ raad vóór aanpak jeugdoverlast EDE - De politiek in Ede staat pal achter een plan van aanpak om lastige jongeren terug in het gareel te krijgen, al struikelden partijen maandag over het woord ‘Marokkaan’. Zorgen zijn er over de financiering.

door André van der Vlerk

De burgemeester stak maandag tijdens de commissie Algemene Zaken de hand in eigen boezem door te erkennen dat de bundeling van Marokkaanse probleemjeugd en moeilijke plattelandsjongeren tot één rapport, geen gelukkige keuze was. ,,Dat leidde tot een strijd tussen Ede en het buitengebied, die de problematiek op achterstand heeft gezet.”

Hoe unaniem partijen het pakket van maatregelen van b en w ook steunden, het debat verliep allerminst rimpelloos. D66, PvdA, CDA en GroenLinks/Progressief Ede konden ,,populistische” uitspraken van Burgerbelangen-leider Ruben van Druiten moeilijk pruimen en eisten een minder scherpe toonzetting.

Van Druiten zei onder andere dat Ede ervoor moet waken dat geld bestemd voor huiswerkbegeleiding niet wordt misbruikt voor radicalisering van Marokkaanse jongeren. Verder betoogde hij dat Marokkanen de neiging hebben om niet naar Nederlandse gezagsdragers te luisteren. Van Druitens uitspraak dat shoarmazaakjes zijn toegestaan, maar niet mogen domineren in het winkelstraatbeeld, ontlokte een cynische reactie van VVD-commissielid Karin Dekker. ,,Dan mogen er van mij ook minder Kruidvatjes komen.”

D66 zei zich ,,kapot te schamen” voor het niveau van de discussie, maar Van Druiten kreeg de openlijke steun van GemeenteBelangen-raadslid Peter de Pater. Die vond dat met name de linkse partijen in de raad maandag uitblonken in krampachtigheid en ,,definitiegeneuzel.” ,,Het debat over Marokkanen in de samenleving is (weliswaar) niet fris, maar de markt vraagt ernaar problemen te benoemen.”

Burgerbelangen en ChristenUnie hielden vol dat problemen met Marokkanen niet uitsluitend terug te voeren zijn op sociaal-economische achterstanden; ook cultuur speelt een rol. Wethouder Simon van de Pol, verantwoordelijk voor jongerenbeleid, erkende dat Marokkanen ,,soms terecht en soms ten onrechte” lange tenen hebben, maar dat respect voor de andere bevolkingsgroep niets te maken heeft met superioriteitsgevoelens. ,,Het gaat erom: hoe verwerf ik een plekje in deze samenleving, hoe krijg ik werk.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie