Grondprijzen in de prullenbak

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Plannen om de grondprijzen aan te passen ontberen steun van de raad. ,,De koper staat in de kou.”

Raad lijnrecht tegenover wethouder

Alle partijen in de commissie Algemene Zaken en Middelen zetten maandagavond levensgrote kanttekeningen bij de plannen van wethouder Van Milligen. Als die doorgaan, worden zogeheten grondgebonden woningen tussen de 2.000 en 3.550 duurder. Daarentegen heeft de gemeente een systematiek bedacht die appartementen juist zo’n 3.500 euro goedkoper maakt.

Volgens VVD druisen de plannen in tegen de huidige markttrend van dalende woningprijzen. Door de duurdere grond wordt het voor met name starters moeilijk om aan een huis te komen, zei commissielid Van der Klok, zeker nu hypotheekverstrekkers door het kabinet worden gedwongen om hun normen drastisch aan te scherpen.

Van ChristenUnie kan de grondprijzenbrief voor 2011 zelfs linea recta de prullenbak in. De gemeente doet de lokale woningbouwmarkt op slot en zet kopers in de kou, aldus fractieleider Jos van Heuveln, die zegt dat ,,geen enkele marktpartij” (aannemers, makelaars) een goed woord voor de grondprijzen over heeft.

Van Heuveln was verbaasd over het feit dat Ede aanstuurt op de bouw van meer appartementen om starters op deze manier toch aan een woning te helpen. ,,In Ede is in dit segment sprake van een overaanbod. Momenteel staan in onze gemeente 950 woningen te koop, waarvan de helft appartement. En wij gaan er vrolijk mee verder.”

PvdA verdacht Van Milligen ervan vooral het gemeentelijke huishoudboekje op orde te brengen. De wethouder zag de markt niet zo somber in. Met name op industrieterreinen staan bedrijven voor een plekje in de rij en hoeft Ede niet overhaast tot verkoop van gronden over te gaan. ,,We mogen kritisch zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie